Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

NOVO U KNJIŽARSKIM IZLOZIMA
Od beletristike do esejistike

Februarska oseka u kupovini knjiga, lagano prerasta u plimu. Novosadski knjižari to pripisuju predstojećem Danu žena. Među najnovijim naslovima, najviše je beletristike, ali i autora, odnosno knjiga za zahtevnije čitaoce.
U “Velikoškolskoj”, knjižari na Filozofskom fakultetu, izdvojili su nam četiri noviteta: “Smeštanje kulture”, studiju Homi Babe (“Beogradski krug”), “Žensko veče u hotelu Finbar”, antologiju priča irskih autorki Dermota Bolgera, koju je prevela i priredila Ivana Đurić Paunović (“Clio”), “Rana grčka filozofija” DŽona Barneta u prevodu Branimira Gligorića (“Zavod za udžbenike i nastavna sredstva”) i “Grad u istoriji Evrope” Leonarda Benevola, u prevodu Snežane Milinković (“Clio”).

Pekić za fanove

“Solaris”, najveća knjižara u Vojvodini, a od nedavno i izdavač, upravo je objavio “Sabrana pisma iz tuđine” Borislava Pekića. Budući da su dobili izdavačka prava na izabrana Pekićeva dela, u “Solarisu” su već štampali “Godine koje su pojeli skakavci”u tri toma. U prirpemi su “Zlatno runo”, “Vreme čuda” i još neki njegovi naslovi.
Među novitetima je romansirana biografija Abrahama Linkolna “LJubav je večna”, iz pera Irvina Stouna (“Editor”), uz pomenute romane Ketlin Tezaro i Vedrane Rudan.

U većinu novosadskih knjižara upravo je stigao najnoviji roman visokotiražne hrvatske spisateljice Vedrane Rudan “Ja nevjernica” (“Rende”). U “LJubiteljima knjige” takođe nude hit roman “Veridba je dugo trajala” Sebastijana Žaprizoa (“Laguna”), kao logističku podršku istoimenom filmu, koji je ovih dana stigao u naše bioskope. Među njihovim beletrističkim novitetima su još tri romana:”Indigova zvezda” Hilari Makej (“Dereta”), “Elegancija” Ketlin Tezaro (“Plato”) i “Pesma o Troji”Kolin Mekalou.
U “Prometejevu”knjižaru “Most” upravo je stigao kultni roman Vladimira Arsenijevića “U potpalublju”(“Rende”). Tu su još “Srbija ubija” Vesne Radusinović (“Narodna knjiga”), “Sa Evom u raj” Eve Ras (“Narodna knjiga”) i “Holivudski rukopis” Nebojše Pajkića (“Prometej”).
Noviteti “Male velike knjige” su “Revolucija u učenju” Gordona Drajdena (“Timgraf”), “Kletva faraona” Zahija Havasa (“Klet”), “Rusija ustaje” Dragoša Kalaića (“Nikola Pašić”) i “Vračar” Svetlane Velmar Janković (“Čigoja”). U knjižari “Prostor” izdvajaju “Esej o DŽojsu” Vladimira Nabokova (“NNK”), “Kolekcionara” DŽona Faulsa (“AED studio”) i “Ženu kuhinjskog boga” Ejmi Ten (“Stilos”).
Istoimena knjižara izdavačke kuće “Svetovi”
nudi sopstveno izdanje “Svetske filozofije” Dejvida E. Kupera, “Istoriju zapadne filozofije” Bertranda Rasela (“Narodna knjiga-Alfa”), “Misterije istorije” Stjuarta, Tvista i Hortona, kao i “Pozdrave iz Vojvodine” Slavka Košutića na srpskom i engleskom (“Slavija”).



Post je objavljen 04.03.2005. u 10:51 sati.