Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

19. turnir go-sekcije 'Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Velika Gorica' – 03. 03. 2005.

Vidim dolazi mi u susret Adil. Sve je to po već uhodanom razvoju. Do Centra se ide uz priču o društvu u kojem je, pa o planovima i sve tako do dolaska u Centar.
Vidim, danas je dežuran Franc, a i teta Marina je već tu. Dolaze Fabek, a evo i Ivana Crnčića, kojeg nekoliko puta nije bilo. Tea je danas odlučila igrati, ali čim je vidim ona meni: 'S Adilom nebum igrala.' 'Bumo vidli', si mislim ja. Dobro je ništa ne odgovoriti. Samo smo se nasmijali. Znamo kaj mislimo. Dolazi, kao škvadra, zajedno Ivan Dugić, Božidar i Tomislav. Svi buju igrali. Predrag veli da danas može ostati. Vidim da nekako malo po malo sve više djece zaslužuje dolazak na go. Od malih danas su tu Predrag, Ivan Crnčić i Damir. Evo još jednog stimulativnog djelovanja goa. Tko je dobar može na go. Kada smo već krenuli s igrom, poslijednja dolazi Ivana i upisuje se na dno liste popisa. Sve je to već standard. Sve se ovdje nekako događa, velikim dijelom, uobičajeno, a promjene idu po malo. Uz te stalnosti valjda je sigurnost veća. Zanimljivo smo društvo.
Igran je atari-go prema kategoriji na ploči 9x9, po dvije partije međusobno. Sistem odabira parova i izračuna redoslijeda je bio švicarac.

Konačni redolijed je bio:
1. Adil Karupović 25. kyu, 10 bodova i sos 33
2. Tea Šimag 7. interna kategorija, 9 bodova i sos 38
3. Božidar Solga 7. interna kategorija, 9 bodova i sos 35
4. Marina Šimag 7. interna kategorija, 8 bodova i sos 42
5. Darko Dolenac 25. kyu, 7 bodova i sos 43
6. Božena Horvat 7. interna kategorija, 7 bodova i sos 38
7. Predrag Nišević 7. interna kategorija, 7 bodova i sos 37
8. Ana Pavleković 6. interna kategorija, 6 bodova i sos 36
9. Ivan Crnčić 5. interna kategorija, 6 bodova i sos 35
10. Ivan Dugić 7. interna kategorija, 5 bodova i sos 41
11. Mateja Vidić 2. interna kategorija, 5 bodova i sos 22
12. Tomislav Vrbančić 6. interna kategorija, 4 boda i sos 40
13. Damir Horvat 2. interna kategorija, 4 boda i sos 35
14. Fabijan Budek 5. interna kategorija, 3 boda i sos 24
15. Ivana Šimag 6. interna kategorija, 0 bodova i sos 29
Nove kategorije: 6. interna kategorija: Ivan Crnčić
Danas smo odigrali šest rundi. Adil, kojega ja, onako, zovem 'Profesor', i danas je bio najuspješniji. U prvom kolu jednu mu je partiju, na opće iznenađenje, uzeo Damir, a jednu je neoprezno izgubio, na slobode, u završnici od Darka.
Tea i Božidar su osvojili po bod manje od Adila i bili najuspješniji od štićenika Centra. Tea je imala bolje sos-bodove. Znamo već, da su to zbrojeni bodovi njihovih protivnika. Tako se vidi tko je na teži način osvojio svoje bodove, a to je prednost. U gou težina, rad, učenje, ustrajnost imaju prioritete. Vidi se to kroz rezultate. Tako se u gou grade vrijednosti. I ovi maleni u Centru po malo to uviđaju, ali ne ide baš lako. Naučite li tako u gou, po malo ćete tako i životu općenito, a to je sustav kojim se mogu graditi vrijednosti. Tada teško da ćete uči u bezizlazne situacije, jer uvijek ćete imati barem sebe, a to znači i mogućnost barem ustrajnog rada na poboljšanju, makar i korak po korak; malo po malo. Radeći tako, kao da se po malo igrate. Svakim korakom, po malo, sve je bolje ili barem imamo još koraka pred sobom, a to su mogućnosti. U gou, potez je kao korak u životu.
Kada sam u drugom kolu vidio da su par Ivan Dugić i Božidar, odmah sam pomislio da će tu nešto posebno biti. Sve do pred kraj druge partije sve je OK, a tada frka. Svaki prijavljuje drugačiji rezultat i okrivljuje onoga drugoga za varanje. Zanimljivo! Pozivam ih na razgovor, onako prijateljski. Kažem da nije sada bitan rezultat, već me zanima zakaj svaki od njih govori drugačije, a dogodila se samo jedna stvar i obojica su vidjeli koja. Ne mislim da netko laže, nego me čisto zanima kaj se to događa. Nema objašnjenja, već Ivan samo veli: 'Pa, nek mu bude. U redu, 1:1.' Božo to prihvaća, ali mu ni za prav, kaj to na taj način, jer ispada kao da on ipak nije govoril istinu, a rezultat mu Ivan prizna samo da se nebi svadili. Kaj se dogodilo obojica znaju, ali je različito ono kaj bi oni hteli. Sada smo to stavili na viši nivo, pa neka si razmišljaju. Bumo se još vraćali na slične situacije. Nešto ćemo valjda i naučiti.
Fabek se opet borio sa sobom na svoj uobičajen način. U prvom kolu je izgubio od Ivana Crnčića i htio odustati. Ipak ostaje i igra dalje, ali nije mogao do kraja. Nakon praza od Dugića, u pretposljednjem kolu, odustaje i odlazi. Ah, ti porazi, kako su teški. Moramo nekako izgraditi odnos prema njima, jer u životu će često dolaziti i bez ikakove najave.
A Tei se, eto, ipak desilo da nije naletjela, ovaj puta, na Adila.
Marina Šimag je ovaj puta izgubila od Darka i Adila i bila tek četvrta.
Podjelio sam diplome od prošlog četvrtka, jer tada ih nisam imao, a i ove novostečene, današnje. Tea je učinila jednu lijepu gestu. Reče mi: 'Nemoj ovu, za prvo mjesto među nama iz Centra, pisati na mene, već je piši na Tomislava. On je tako nesretan i nezadovoljan.' Rekoh ja njoj, da nesmijemo pisati neistine, kao da je on osvojio prvo mjesto, već da je to poklon od nje. Znači diplomu za prvo mjesto, koju je osvojila Tea, pisana je Tomislavu. Ona ju je osvojila za njega. Na toj diplomi piše, da je to poklon od Tee. Kako li divnih puteva duša može naći!
Evo nas opet u Centru slijedeći četvrtak.
bl. Muradenu


Post je objavljen 04.03.2005. u 09:36 sati.