Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegy

Marketing

(Ne)red

Neki sam dan bila prilično ironična kad sam govorila o Evropskoj uniji. Ne zato jer sam protivnik svega novoga, nego jer mi se čini da za to u ovom trenutku jednostavno nismo spremni. Istina je da nisam pobornik tih umjetnih ujedinjavanja, jer pokazalo se kroz povijest da ista baš i nisu donijela nekog posebnog dobra. Tim više što je ovo ujedinjavanje nastalo samo kao reakcija na SAD i njihovu premoć u svakom smislu, počevši od gospodarske.

No, ako Hrvatska ipak izabere taj put, nadam se referendumom, a ne zahvaljujući nekim političkim odlukama, koje znaju vrlo često biti sve prije nego interes naroda, onda mislim da tu uniju treba iskoristiti maksimalno, kao što će i ona iskoristiti nas.

Jedna od stvari koja mi prava pada na pamet je RED.

Bezbroj je primjera kako u Hrvatskoj reda NEMA. Ja ću spomenuti samo neke, iako sam sigurna da ćete ih vi imati više.

Gledam ljude kako se ponašaju u javnom prijevozu. Grooooozno. Većina ih je konačno naučila da se ulazi na prednja vrata, a na ostala izlazi. No, oni ostali, da žive milijun godina, uvijek bi se gurali i uskakivali prije nego što drugi izađu. Posebno me danas to iziritiralo kad sam vidjela neku nadobudnu mater kako ulazi sa dvije curice od nekih 5, 6 ili 7 godina. Onako čoporativno ne daju ljudima da izađu, njih 3 plus banana u rukama jedne curice. :)) «Krasan» primjer odgoja. A da toj dječici šofer nenamjerno stisne ruku ili nogu zatvarajući vrata – bio bi opći linč.

Onda, parkiranje po trotoarima, autobusnim stanicama, zelenim površinama i gdje sve ne. Nekad se pitam da li ti ljudi i u krevet idu s autom. Umjesto sa ženom. :))) Nered u prometu se valjda malo smanjio, ali samo zahvaljujući dosta velikom udarcu po džepu u slučaju nediscipline. S čime se u potpunosti slažem. Još bi malo više trebalo «ukrotiti» pješake, jer oni mi fakat ponekad izgledaju kao da i glave nemaju. A i sama sebi ispadnem teška truba kad jedina na semaforu čekam zeleno. :))

Ekološka kultura je Hrvatima ravna nuli. Jer, oprostite na izrazu u koji vas ne ubrajam :), raja glavno da je obučena u markice i da vozi dobre aute, a to što istrese motorno ulje usred predivne livade spada u kategoriju «a nego gdje će?». Nikako mi ne idu u glavu ni oni koji naprave 20-30 km autom da bi istovarili kadu i stare pločice u šumu, a pred kućom im baja za smeće. No, glavno da je kupaona nova. Dok ovo tipkam pada mi napamet slika kako iz grma iskače neki komunalni redar sa računom od jedno 5000 kuna. I izbezeknuta faca «novokupaonaša». :))) Što mislite, bi li taj ikada više bacio i papirić na pod?

Posebna su priča, a ne znam da li da budem fina ili ležerna, pseća govna. Zaključak - s vama sam uvijek ležerna. :)) Pa to je stvarno za poludit. Jer, ja volim blago, i mačke, i pse, i ptice, i kozliće i jarčiće (hehe, moram stat jer ću do sutra pisat), ali ovo nema veze sa tom vrstom ljubavi. Jer na svakom koraku, ali baš na svakom, vidite (ako niste previše zamišljeni, a ako jeste, ko vam je kriv što ste ugazili :)) male, srednje, velike kupove «toga». Sve mislim da bi i tu trebalo pothitno uključiti komunalce. Ne znam da li naplaćivati po komadu ili po volumenu, ali mislim da bi u oba slučaja punjenje gradskog proračuna bilo enormno. U prvom valu. U drugom valu bi se vlasnici naučili nositi metlicu, škovaceru i vrećicu. I stvar rješena vrlo brzo. Kad bi recimo komad bio 500 kuna :)), gradovi bi bili super-turbo čisti mislim za manje od 2 tjedna. :))

Sve u svemu, mislim da bi nam Evropska unija mogla donijeti i dobrih stvari, ako to budemo znali iskoristi. Ne mislim tu samo na ove «sitnice» koje su u cjelini zapravo ogledalo jednog naroda, nego i na onim krupnijim kao što su sudstvo, školstvo, zdravstvo, katastar itd.


Post je objavljen 28.02.2005. u 21:26 sati.