Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Pljačka

Dogodilo se na današnji dan: 25. veljače 1993.


Od mnoštva događaja koje Skopaljski vjesnik navodi pod datumom 25. veljače 1993., svakako valja istaknuti događanja u selu Jagnjid, gdje su pripadnici muslimanskih snaga, suprotno svim do tada postignutim i potpisanim dogovorima, postavili punkt, te na njemu zaustavljali i zlostavljali osobe hrvatske nacionalnosti. U isto vrijeme u Jagnjidu je minirano pet prethodno do temelja opljačkanih hrvatskih kuća. Pljačka hrvatskih domaćinstava i odvođenje stoke, prema pisanju Skopaljskog vjesnika, nastavljena je i u drugim selima, osobito u Gornjoj Ričici i Lužanima, a predstavnici Armije BiH na pregovorima koji konstantno traju uporno odbijaju rješenje stambenog pitanja, to jest iseljavanja nasilno useljenih osoba u tuđe stanove.
Također, bilježi se da je ponovo prekršen i dogovor o povlačenju postrojba koje su u Uskoplje došle iz drugih mjesta. Naime, nakon vijesti o povlačenju jajačke brigade Armije BiH u Travnik, umjesto, kako je ranije dogovoreno, u Zenicu, u Uskoplju je snažno odjeknula i vijest da se postrojbe Armije BiH s područja uskopaljske općine povlače na sjeveroistočni dio općine Prozor, tj. u sela Here, Šćipe i Kute, gdje je došlo do naglog pogoršanja situacije.

Bez komentara


U istom broju Skopaljskog vjesnika navodi se i sljedeća bilješka, koju donosimo bez komentara:
23.2. 1993. u selu Vrse muslimanske snage su na zaposjednutu kuću Brace Milića izvjesile zastavu bivše SFRJ sa zvijezdom petokrakom. Istu zastavu muslimanske snage su već prije desetak dana istaknule na zgradu samoposluge u središtu grada gdje je bilo smješteno i jedno od brojnih snajperskih gnijezda muslimanskih snaga.


Post je objavljen 25.02.2005. u 08:00 sati.