Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

Da Vincijev Kod

Italija
Suđenje „Da Vinčijevom kodu“

Neobično suđenje bestseleru “Da Vinčijev kod” Dena Brauna organizovano je tokom vikenda u rodnom mestu slavnog italijanskog umetnika Leonarda da Vinčija, nedaleko od Firence.

Direktor Leonardo muzeja Alesandro Vezosi otvorio je u petak, 18. februara, skup, navodeći da će “suđenje” Braunovoj knjizi dokazati, na osnovu fotografija i drugih dokumenata, da je njegovo delo prepuno istorijskih grešaka i neistina.

Prema navodima Vezosija, značaj Leonarda u Braunovoj knjizi pogrešno je predstavljen. “On je bio čovek pun mašte, invencija, genije”, rekao je direktor Leonardo muzeja.

Knjiga opisuje lidere Rimokatoličke crkve kako vekovima demonizuju žene, a otkriva i navodnu istinu o Svetom gralu, koji je, prema Braunu, sama Marija Magdalena. Revolt u krugovima Rimokatoličke i Protestantske crkve izazvali su i navodi u “Da Vinčijevom kodu” prema kojima se Isus Hristos oženio Marijom Magdalenom.

Prema navodima organizatora suđenja, jedna od krupnih grešaka je i tvrdnja da je Leonardo naslikao čuvenu Mona Lizu na osnovu sopstvenog lika.

“Velika je razlika između noseva Mona Lize i Leonarda, kao i njihovih usta, očiju...”, naveo je direktor Leonardo muzeja.

Braun nije mnogo govorio o svom kontroverznom bestseleru, sem što je u junu 2003. godine rekao za En-Bi-Si da je glavni junak njegovog romana Robert Landgon izmišljen lik, dok sve ostalo - “umetnost, arhitektura, tajni rituali, tajna društva...” predstavlja ”istorijske činjenice”.

Organizatori suđenja njegovoj knjizi naveli su da niko neće ni govoriti u njenu odbranu, a “presuda” će biti sadržana u govorima učesnika.

“Da Vinčijev kod” prodat je u vise od 7,5 miliona kopija sirom sveta, a očekuje se i njegova filmska verzija. Uspeh tog romana doveo je i do organizovana turističkih tura po Parizu, u okviru kojih ljubitelji Braunovog dela mogu obići sava mesta opisana u romanu.

U međuvremenu, više od deset knjiga napisano je radi diskreditovanja istorijskih i teologijskih navoda u Braunov om delu.




Post je objavljen 24.02.2005. u 15:05 sati.