Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

"Danilo Kiš (1935 - 1989)" u galeriji Biblioteke grada Beograda
Izložba o Danilu Kišu

- Danilo Kiš rođen je u Subotici 22. februara 1935. godine. Istog datuma, sedamdeset godina kasnije, u galeriji Biblioteke grada uprililičena je izložba "Danilo Kiš (1935 - 1989)" koja prati život i stvaralaštvo ovog pesnika i esejiste, ubistvenog polemičara, vrhunskog prevodioca, proznog pisca svetskog imena i značaja...

Građa o životu i radu Danila Kiša čuva se u Arhivu i biblioteci SANU, tačnije Odeljenju za medalje i sadrži 4.800 stranica čiji je najveći deo sada prebačen na dva CD (Danilo Kiš Ostavština i Danilo Kiš Sabrana dela). Ovaj materijal korišćen je za realizaciju same izložbe, a njena autorka Olga Krasić - Marjanović kaže da je zaista bilo teško napraviti selekciju u tako bogatoj dokumentaciji, te da se trudila da ovom izložbom ne izneveri ni pisca, ni delo. - Postavka hronološki prati neke važnije momente Kišovog života, počev od rođenja, krštenice, fotografije Kišovih roditelja, oca Eduarda, železničkog inspektora, i majke Milice, rođene Dragićević, Cetinjanke, pa sve do testamenta koji se nalazi na poslednjem panou od ukupno 25, koliko broji ova izložba - kaže Olga Krasić - Marjanović. Olga Krasić - Marjanović kaže da je želela da skrene pažnju javnosti na evropsku i svetsku dimenziju Kišovog dela.

Budući da je Kiš prevođen na više od 30 jezika, na izložbi su predstavljena neka od stranih izdanja njegovih dela i neka od brojnih nagrada, priznanja i odlikovanja (Orden viteza umetnosti i književnosti Republike Francuske, Veliki zlatni orao grada Nice dodeljen za ukupne zasluge u literaturi, Orden rada zlatnog stepena Mađarske dodeljen za istaknute prevode Petefija i druge).

- O Peščaniku, Ranim jadima, Enciklopediji mrtvih, Psalmu, toliko je pisano - kaže Olga Krasić - Marjanović za Danas. - Recepcija Kišovog dela je velika i, možda je nepotrebno stavljati akcenat na to, ali htela sam da podsetim i da je Danilo Kiš bio prvi student novoosnovane Katedre za svetsku književnost i zato se na ovoj izložbi nalazi njegov indeks, diploma, fotografije iz tog perioda, kao i fotograf ije iz vojske, gde se već može videti da je Kiš bio ne samo talentovan pisac, nego i crtač. Izloženi radovi - Autoportret, Mrtva priroda i jedna skulptura od drveta koju je uradio u Herceg Novom, svedoče i o tom delu njegove višestruke nadarenosti - kaže ona. Kišova zastupljenost u kulturnom životu Beograda takođe je prisutna na ovoj izložbi kroz veliki broj fotografija iz perioda dok je radio kao honorarni dramaturg u Ateljeu 212 . Snimci sa Mirom Trailović. Bulatom Okudžavom, Tadeušom Ruževićem, ilistruju to slavno doba Bitefa, a tu su i njegove fotografije sa tribina u Domu omladine prilikom čuvene promocije knjige Stanka Lasića "Okršaj na knjižvnoj ljevici". Za otvaranje izložbe iz biblioteke SANU pozajmljena je pisaća mašina Danila Kiša, a predstavljen je i video-materijal - govor Danila Kiša na dodeli Andrićeve nagrade i intervju sa Kišom koji je napravio Dževad Sabljaković. Tokom izložbe posetioci će moći da pogledaju i dokumentarni film "Danilo Kiš, moj život" koji je režirao Filip David.

A.Ćuk

>>Dnevnik - Novine i časopisi, 20.02.2005.

U Biblioteci grada Beograda
Izložba o Danilu Kišu

Izložba povodom 70 godina od rođenja njiževnika Danila Kiša (1935 - 1989) biće otvorena u utorak 22. februara u Biblioteci grada Beograda. Na 25 digitalno štampanih panoa biće predstavljeni piščevi lični dokumenti, ugovori s izdavačima, brojna strana izdanja Kišovih dela i isečci iz novina (prikazi knjiga, intervjui i vesti), saopšteno je iz Biblioteke grada Beograda.
Na panoima će biti predstavljene i književne nagrade, društvena priznanja, školske sveske, svedočanstva, diplome, kao i stotinak fotografija na kojima su zabeleženi neki od najvažnijih trenutaka iz života Danila Kiša.
Iz Biblioteke Srpske akademije nauka i umetnosti za izložbu su pozajmljeni pisaća mašina Danila Kiša i drvena skulptura koju je izradio sam pisac.
Biće izložena i mnogobrojna Kišova odlikovanja, pozajmljena iz Odeljenja za medalje Arhiva SANU: Veliki zlatni orao grada Nice, Orden rada zlatnog st epena Mađarske, Orden viteza umetnosti i književnosti Francuske itd.
Izložbu će otvoriti direktor Biblioteke grada Beograda Jovan Radulović i profesor Jovan Delić, a tom prilikom biće prikazan i video materijal: govor Danila Kiša prilikom dodele Andrićeve nagrade i intervju s Kišom koji je napravio DŽevad Sabljaković. Tokom izložbe, koja će trajati do 4. marta, posetioci će biti u prilici da pogledaju i dokumentarni film “Danilo Kiš: moj život” koji je režirao Filip David...





Post je objavljen 23.02.2005. u 19:17 sati.