Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/porto

Marketing

Bladerunner

Ovu subotu je bilo ružno vrijeme, pa sam dobio dozvolu da odigram partijicu šaha na svojem zen balkonu. Skupila se ekipa, a žene su otišle do King Crossa. Morali smo obećat da nećemo pričat o Seve, nego samo o šahu. No ne znaju one da mi imamo svoje male tajne koje objedinjuju žene i šah. I tako smo se dotaknuli "Bladerunnera"...
i…Rachel…
Ah Rachel…

"…Is this testing whether I'm a replicant, or a lesbian, Mr Deckard?"

Drži li vas magija «Bladerunnera»? Mene da. Još dan danas. Gledao sam ga sve dok se nisu istopile boje na kazeti.
No dali ste se ikad pitali.., završnicu koje partije su u filmu igrali Tyrell i Sebastian F.? Možda to ne znate, ali Philip K. Dick koji je napisao "Do Androids Dream of Electric Sheep?" po kojem je Ridley Scott snimio "Bladerunnera", pisao je pod velikim utjecajem gnosticizma. To je vidljivo u njegovim djelima u kojem entropija ove prirode nezadrživo guta snove i živote svojih protagonista, a svi oni se grčevito bave isključivo jednim pitanjem: Besmrtnost!

Igra između Tyrella i Sebastiana koristi završnicu koja je odigrana između Anderssena i Kieseritzkyog u Londonu 1851. i smatra se najbriljantnijom ikada odigranom, a svi šaholjupci je znaju kao "The Immortal Game".

Anderssen - Kieseritzky (London 1851):
1 e4 e5 2 f4 exf4 3 Bc4 Qh4+ 4 Kf1 b5 5 Bxb5 Nf6 6 Nf3 Qh6 7 d3 Nh5 8 Nh4 Qg5
9 Nf5 c6 10 Rg1 cxb5 11 g4 Nf6 12 h4 Qg6 13 h5 Qg5 14 Qf3 Ng8 15 Bxf4 Qf6
16 Nc3 Bc5 17 Nd5 Qxb2 18 Bd6 Qxa1+ 19 Ke2 Bxg1 20 e5 Na6 21 Nxg7+ Kd8
22 Qf6+ Nf6 23 Be7 Chekmate!


Sam koncept besmrtnosti odražava se po pitanju suočenja i konfrontacije između Tyrella i Batty-a. Na jednoj razini šahovska partija predstavlja borbu između replikanata i ljudi. Na drugoj razini, ona predstavlja arhetipsku borbu koja je opisana u većini mitoloških i svetih tekstova, između nižeg i višeg principa u nama samima. Između zemaljskog i nebeskog čovjeka u nama. Šahovska je to partija našeg života o kojoj govori i Sv. Pavao.
O Dvije prirode unutar mikrokosmosa, o zemaljskom i nebeskom,
O transfiguraciji, odnosno promjeni osobnosti kojom zadobivamo upravo
Besmrtnost.

"Smrtno se zaogrnulo besmrtnim. Smrti gdje je sada tvoj žalac?"- prkosno je uzviknuo Pavao.

Riječnikom Bladerunnera: Individualni replikanti (pioni) nastoje na svom linearnom putu ovom dolinom smrti (šahovsko polje u svojem dualizmu crnog i bijelog) zadobiti besmrtnost (kraljicu). I da, taj put nije nečiji tuđi put. On je ovdje među nama. U nama. Na tom nivou partija šaha između Tyrella i Sebastiana postaje teren za upad sina razmetnog: Roy Batty preko Sebastiana izaziva Tyrella. A Tyrell, kao i svaki tvorac kao i svaki otac, radi fatalnu grešku u igri i još fatalniju u životu pokušavajući prodati šprehu, trivijalno racionalno objašnjenje nekome poput Roya, koji traga za metafizičkim smislom života. Kao uostalom i većina od nas. A tu se, odmah na samom početku našeg puta susretnemo sa autoritativnim arhetipom bogaoca kojeg je potrebno detronizirati, transcendirati.
- Stari e, samo nemoj mi prodavat spike, e!

A Rachel? Svaki muškarac traži neku svoju 'Rachel', neku sasvim svoju animu. Malu kovrčavu sam prvi put sreo, zamislite na šahovskom prvenstvu osnovnih škola. 6. razred osnovne škole. Sjedim na drugoj tabli i čekam protivnika. Pred mene sjeda zgodna mala prepotentnog osmijeha i vragolastog pogleda koji je dekoncentrirao sve dečkiće do sad. Vrti se po stolici i pokušava mi prodati gambitni potez. Di ćeš meni gambit, mislim si ja i igram slavensku obranu 2...c6, umjesto očekivanog 2...e6, da vidim curo od kojeg si materijala. Napustila je stol vrlo ljuta.

20 godina kasnije. Jurišićeva, "Kava i Knjiga". Bahato sjedam za stol za kojim sjedi crna dama..isti osmjeh, isti pogled, iste ruke. Prihvaćam damin gambit i za koji mjesec sam ekspresno pred matom. Predajem se pred matičarem uz neizostavnog Pavla i odu Ljubavi iz poslanice Korinćanima. No to je mala kovrčava. Izrasla je u opaku igračicu. A jel' znate zašto su žene u globalu lošiji šahisti ? Pa zato jer, kao i uostalom sve u životu, shvaćaju jako ozbiljno, pa tako i najobičniju šahovsku partiju.

Samo ženi može pasti na pamet misao da je ljubav poput šaha;

uvjek te zajebe neki konj!


Post je objavljen 07.06.2004. u 09:41 sati.