Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/xiola

Marketing

Official Chemical

A jesu nas potrovali, majke ti! Ovaj skandal sa umjetnom bojom u hrani poprima sve vece i vece razmjere. Naime, izbilo je na vidjelo da je prehrambena industrija upotrebljavala boju zvanu Sudan 1 koja je u EU zabranjena dodavanju hrani i koja je karcinogena. Sve je pocelo kada je posiljka chili praha kontaminirana sa Sudanom 1. Sada izbija na vidjelo da je ta posiljka bila iz 2003., dakle, da se vec znalo za tu pizdariju onda. I nikom nista, naravno. Sada su glavni supermarketi povukli skoro 400 proizvoda sa polica preventive radi. Svi nas uvjeravaju da je rizik jako mali, da se ne trebamo brinuti. Vecinom su zahvaceni gotova jela i umaci koje bas i ne koristim, sva sreca. No, kada nesto takvo udje u lanac, tesko je zaustaviti lavinu. Meni se tu postavlja jedno ocito pitanje: koliko smo samo, kao potrosacko drustvo na Zapadu ovisni o tih par lanaca supermarketa, tako da kad se nesto takvo desi, gotovi smo, svi smo zahvaceni u manje-vise istoj mjeri. Ovdje u UK je dosta veliki taj revolt prema monopolu velikih supermarketa, poput Tesco, Sainsbury's, Asda (ciju reklamnu kampanju trenutno vodi, nitko drugi nego Sharon Osbourne: kao ona hoce ustediti novce pa ko fol ide tamo kupovati! O jebo, Earth calling advertising executives! Pa tko god je na celu marketinga u Asdi treba ga na kolac. Jel' on misli da smo mi vesla sisali? Zapravo, vecina ljudi i sise vesla, k vragu).

No, da ne idem u neke druge vode... Uglavnom, sad su se svi uspanicarili. Najbolje bi kao trebalo kupovati lokalno, od manjih ducana ili ici na tzv. farmers' markets (nesto kao trznica u Hrvatskoj, koja ovdje uopce nije popularna pa ih bas ni nema. Jedino sto je u mom selu malom ta trznica svakog treceg cetvrtka u mjesecu, i to od 9 to 14 sati. Mos' mislit kako covjek koji radi moze onda ici na trznicu (jos pogotovo ako radi 70 km od sela): rezervirano za penzice i domacice. I ova (jedna od bezbrojnih) teorija da djeci prijeti smak svijeta ako ne jedu meso, mi nije posve jasna. Ne bi me cudilo da je ovo istrazivanje sponzorirala mesna industrija. I ne, nisam vegetarijanac, iako bih rado isprobala veganizam (dakle, ne jesti, uz to i ne nositi - vuna, svila-, ni koristiti nista zivotinjskog porijekla). Mozda jednog dana. I mozda mi se svidi, mozda ne, tek onda cu se osjecati prozvanom da razglabam o prednostima i manama takvog nacina ishrane. U jedno sam skoro sasvim sigurna: sumnjam da bi me taj nacin prehrane doveo do degustiranja tog eminentnog 'zacina' zvanog Sudan 1.

Iako, ovo me sad brine. Tony, mrdni guzicom, pobogu! Pa necemo valjda za 3 mjeseca imati spodobu zvanu Michael Howard za premijera? Koliko god da kritizirala Tonyja, tko drugi? Charles Kennedy nece ovog puta dobiti toliko glasova da ozbiljnije moze konkurirati ovoj dvojici. Pa onda covjek bira manje zlo od dva ponudjena.

A jos vise me brine ovo: ne znam samo kako li cu moci spavati? Kraljica ne ide na sinekovu svadbu s Camillom?? Pa kud ovaj svijet ide? Navodno ce samo prisustvovati ceremoniji crkvinog blagoslova. Ko fol su je savjetovali da se ne pojavljuje poradi 'drzavne bezbednosti'. Ili ce biti da ne moze smislit buducu si snahu??

Post je objavljen 23.02.2005. u 11:42 sati.