Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anarhijaweekly

Marketing

ljevica na zapadu

Na nedjeljnim parlamentarnim izborima u prijateljskom Portugalu apsolutnu su pobjedu odnijeli Socijalisti (119 od 230 mjesta), slijedi ih dosada vladajući SDP (Socijaldemokratska partija, kao i kod nas), a treća je Komunistička stranka.Tek se na četvrtom mjestu javlja nekakva desna stranka, što Portugal, po mojim spoznajama, čini najljevijom državom Europske unije. Baš u predposljednjem postu pisah o vakumu na domaćoj lijevoj sceni, no možda je mnogo pogubnija činjenica zapravo trend, a koji se očituje u sve jačem pozicioniranju desnih stranaka, poput HSP-a.
Spomenuti su baš jučer pridobili nekoliko dotad nezavisnih članova županijskog poglavarstva Požeško-Slavonske županije, što bi bilo bezazleno da jedan od njih nije Vlado Zec, kontroverzni vlasnik građevinske tvrtke Kamen Ingrad, jedan od najmoćnijih ljudi u toj županiji.
No osim jačanja desnih stranaka, uočljiv je i trend zaokretanja desno (iz pragmatičnih razloga pretpostavljam) i u nekim strankama koje smo mogli smatrati centrom ili blagom ljevicom (HNS pa i SDP npr.). Konkretno je to relativiziranje slučaja Ante Gotovine, izbjegavanje bilo kakvih ozbiljnijih sukoba sa vladajućom Žužul-Glavaš-Sanader-...klikom i slično. U gospodarstvu se pozivaju na irski model, ja u politici pozivam na portugalski...

ps: moguće je da je na uzlet portugalske ljevice utjecala aktualna kino distribucija Che Guevarinog dnevnika , no teško da bi kod nas i to upalilo.

Post je objavljen 22.02.2005. u 16:46 sati.