Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/xantipasport

Marketing

Nedjelja, 13.02.2005.

94 lita kontra cileg svita

Jutros u 11 sati u prostorijama HNK Hajduka na Poljudu održana je svečana sjednica Skupštine! Tom prigodom podijeljene su i posebne nagrade, plakete zaslužnima.
U srijedu 16. veljače Hajduk će u Poljudu zaigrati protiv mađarskog Vasasa iz Budimpešte, pa će tada i publika moći Hajduku čestitati 94. obljetnicu postojanja, a da vas malo podsjetim i kako je sve to počelo...

HajdukČetvorica splitskih studenata, Fabjan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić i Vjekoslav Ivanišević koji su studirali u Pragu i oduševljavali se igrom nogometnih klubova iz te europske metropole. Godine 1911. došli su na ideju da i u svom gradu osnuju nogometni klub. Split je istina imao već sličnu igru, tzv. kendu, u kojoj se nogama izbijao šešir, ali to nije bilo ni izdaleka kao "balun". Splitska se mladež oduševljavala igrom na "dvi branke". U početku je bilo sve neorganizirano, ali 13. veljače 1911. u kavani na Pjaci napisana su pravila i udareni temelji prvom nogometnom klubu. Oko imena su se lomila koplja, bilo je prijedloga da se nazove "Borac", "Uskok"....ali je prof. Barač našao ime koje su svi oduševljeno prihvatili - "Hajduk" - ! Zatraženo je od vlasti odobrenje rada i pravila, ali to austrijskoj vladi nije bilo baš pri srcu, pa odgovor nije stizao. Osnivači su se međutim poslužili lukavstvom: u svom novom zahtjevu naveli su obrazloženje po kojem zapravo nogometaši pod punom ratnom spremom mogu marširati i do 50 km pa je pozitivan odgovor odmah stigao. Prve dresove iz Praga je poslao Fabjan Kaliterna.
Prvi gol u povijesti splitskog baluna je postigao Šime Rauning i to koljenom. Zbog naglog interesa u Splitu niče nekoliko nogometnih klubova iz kojih najbolji igrači pristupaju Hajduku. Već 1922. odigrao je brojne utakmice i na kraju postigao izuzetnu bilancu. Treba reći da su u Splitu gostovali brojni poznati sastavi. Posebno je zanimljiva sudbina jedne bečke momčadi koju su bijeli "isprašili" sa 11:0.
Svoju prvu titulu državnog prvaka Hajduk je osvojio 1927. Split je veličanstveno proslavio prvi veliki trijumf svog ljubimca. Godine 1950. bijeli su po treći postali državni prvaci. No ovaj put to je bilo zaista majstorski. Naime, Hajduk nije izgubio ni jednu jedinu utakmicu, postigavši rekord koji vjerojatno ni jedan klub više neće oboriti. Od osamdesetih godina XX. stoljeća bijeli igraju na novom stadionu u Poljudu i to traje sve do danas.
Dvije boje na Hajdukovom dresu simboliziraju sredozemnu Dalmaciju: nad plavim morem uzdiže se vedra, svijetla i žarka bijela,"mater svih boja". Bijela boja u koju se još u rodilištu umataju njegovi navijači, koji žele da se i na smrti umotaju u bijelu boju, boju Hajduka koji nikada neće mijenjati svoje svjetlo ime!


Post je objavljen 21.02.2005. u 18:17 sati.