Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

NASTAVLJA SE BESRAMNO PRISVAJANJE ŠTULIĆEVOG OPUSA

KAD FAZANI LETE



Hrvatski ste rocker koji još uvijek nije osigurao egzistenciju, dakle, nemate baš novca, a ni previše problema s etičkim dvojbama? E, pa, uvijek možete, kao recimo Boris Leiner, dignuti neku lovu organiziranjem koncerata pod zvučnim nazivom “Tribute to Azra” ili tako nekako. Zainteresirane publike – što zbog banalne činjenice da baš te večeri ionako nema bolje zabave, a što zbog brojnosti azrofila svih generacija - uvijek se nađe. Zašto ne u splitskoj diskoteci “Metropolis”, 17. veljače? Zarada - zagarantirana.

I što bi se čovjek onda mučio s pisanjem, snimanjem i produciranjem vlastitih pjesama, kad je Branimir Johnny Štulić ostavio tako bogat opus (jedanaest studijskih albuma plus dva koncertna), koji i među onima što su osamdesetih slušali “Zvjezdice” i druge zborove primjerene dječjem uzrastu, danas ima nove fanatične poklonike. Uostalom, ima u svemu tome neke, doduše, posve naopake logike: nakon što su Johnnyja pokušali kroatizirati novinari Globusa i Jutarnjeg lista, sada to opet pokušavaju neki bivši članovi Azre i oni koji su Johnnyja tek slučajno sreli, možda jednom, a možda nijednom. Pod izlikom odavanja dubokog naklona nenadmašnom rock-skribomanu na “privremenom radu” u Nizozemskoj, Boris Leiner i ekipa (ovoga puta: Marijan Ban, Massimo Savić, Davorin Bogović, Žan Jakopač i Renato Metessi) uredno poboljšavaju stanje na računima koje njihovi autorski projekti zadnjih godina nekim čudom baš i ne uspijevaju podebljati. I u tome je zapravo čitava misterija njihova nadahnuća glazbom i stihovima Johnnyja Štulića. Uostalom, tako to biva kad se “mali narodi” suoče s “velikim facama” koje, kao recimo bivši frontmen Azre, odbijaju svojim doprinosom, ili makar prisutnošću, uvećati specifičnu težinu “malog naroda”.

No, ako ništa, “Tribute to Azra” nam barem daje praktično tumačenje jednog Štulićevog stiha iz sredine osamdesetih, pa tako danas napokon znamo “što se događa kad mrtvi fazani lete iznad naših glava”.

- Dakle, Borise, što radiš večeras?

- Ništ’ posebno. Zarađujem na Johnnyju...


feral.hr

Post je objavljen 21.02.2005. u 16:36 sati.