Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Tajna sprega između vlade i "Jutranjeg lista"?

U veljači 2003. „Feral Tribune“ objavio je članak koji je govorio o tome da je Ante Gotovina 1986. bio osuđen na pet godina zatvora pred pariškim sudom. Tada nitko u državi nije reagirao na taj tekst, a na HTV-u je čak i bila zabranjena reklama za taj broj Ferala (navodno zbog naslova koji nije imao veze s tim člankom).

Dvije godine kasnije, u „Jutarnjem Listu“ objavljuje se članak koji govori o istim presudama kao i taj Feralov članak. Ovog puta uslijedila je vrlo burna reakcija javnosti, a posebno političara.

Postavlja se pitanje, što se to promijenilo u te dvije godine? Vijest je ista, nema tu ništa novog. Ono što je novo je da je tu vijest objavio „Jutarnji list“. Iz ovoga možemo izvući zaključak da je „Jutarnji list“ u uskoj vezi s vladajućim krugovima i da se radi o pomno planiranoj medijskoj kampanji vođenom iz samog državnog vrha, što se direktno kosi sa idejom slobodnih medija i nepristanog izvještavanja.

Možda vam zvuči suludo i paranoično da je „Jutarnji list“ u sprezi s vlašću, ali pogledajmo malo u prošlost. Prisjetimo se vremena kada je Radiju 101 prijetilo oduzimanje koncesije. Tada je u režiji vladajućeg HDZ-a pod vodstvom Franje Tuđmana, Radio 101 trebao preuzeti Nino Pavić, vlasnik Europa press holding-a. Kao slučajno, jedno od izdanja tog holdinga je upravo i „Jutarnji list“!

Sve me ovo podsjeća na vremena kada je srpski dnevni list "Politika" bio glasnogovornik Miloševićevog SPS-a.

Post je objavljen 21.02.2005. u 09:45 sati.