Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 35.

Osnovna ideja rješenja je slabost dva kamena na F2 i F3. Kako je iskoristiti?
Krene li crni odmah s E3, bijeli mu odgovori s E2. Nastali oblik garantira dva ka bijelome. Znači takav početak crnome ne odgovara.
Odigra li crni svoj prvi potez na E2, bijeli će na E3, pa kada bijeli spoji na F1 ide crni na D2, bijeli E1, crni D1, bijeli na G1 i bijeli živi s C1.
Ima još pokušaja, koje možete sami proučiti,a sada ono što je rješenje. Crni igra 1.D1. Ovaj potez stvara dvije prijetnje crnoga. Jedno je veza s vanjskim štitom igrom na F1, a drugo odrezivanje na E3. Kako su tu dvije prijetnje bijeli pokušava djelovati na obje igrom 2.E2. Sada crni ima fintu. Pokušava se vezati igrom na 3.F1, pa makar ga bijeli odrezao na 4.E1. Razlog tome je nespretam oblik bijeloga. Pogledajte šta se dešava nakon što crni odigra 5.E3.
Ovdje se smatra problem riješenim. Trenutno su napadnuti kamenovi E1, E2, F2 i F3 i imaju samo jednu slobodu. Ako ih bijeli opoveže s druga dva igrom na D2 crni uzima svih sedam igrom na C2. Ako bijeli uzme, umesto spajanja, kamen na F1 igrom na G1, crni sve riješava igrom na D2. Lijevo je samo jedno oko, što nije dovoljno za opstojnost skupine kamenova.
Nitko od onih starih go-igrača, što sam ih pozvao u petak uz zadatak ovog problema, nuije došao na turnir, a mene uhvatila gripa.
bl. Muradenu


Post je objavljen 21.02.2005. u 09:34 sati.