Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

Alhemicar

Sva čuda proroka Ilije





Uspjeh “Alkemičara” u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je jedna nakladnička kuća 1993. godine objavila taj roman najprije u pedeset tisuća primjeraka _ što je bila najveća početna naklada neke brazilske knjige u SAD-u _ bio je pravi početak Coelhove međunarodne karijere. To je značilo sve više prijevoda njegovih knjiga u sve većim nakladama, osvajanje top-lista najčitanijih ili najprodavanijih i dugo zadržavanje na njima (tako je na listi najprodavanijih knjiga u Njemačkoj koju objavljuje časopis “Der Spiegel” njegov “Alkemičar” bio više od 300 tjedana, dakle šest godina!).

Vrti se golem novac
Dakako, u tom golemom industrijskom pogonu diljem svijeta zavrtio se i golem novac, pa je Coelho postao prvi brazilski pisac kome je za otkup prava na još nenapisanu knjigu, unaprijed, isplaćen milijun dolara. Bilo je to 1996. godine za roman koji će dobiti naslov “Peta gora”, čije je simultano međunarodno objavljivanje najavljeno godinu dana poslije, na Frankfurtskom sajmu; knjiga se u prodaji našla u ožujku 1998. Već je tada bilo jasno da je “fenomen Coelho” pojava koja je izišla iz usko literarnih voda i postala ozbiljan predmet sociologije književnosti, pa i nekih drugih, srodnih discipilna.

Kao osnovu svojoj “Petoj gori” Coelho je uzeo biblijsku priču o starozavjetnom proroku Iliji. Fenička princeza Izabela, kojoj je njezin muž izraelski kralj Ahab dopustio štovanje Baala i drugih bogova prema običajima njezine domovine, odlučila je pak pogubiti sve Jahvine proroke (zagovornike jednoga boga). Ilija uspije pobjeći i pronaći utočište u kući siromašne udovice u feničkome gradu Akbaru. U svom romanu Coelho se bavi samo jednim, prvim dijelom te biblijske legende, onim prije Ilijina povratka u Izrael i poziva na Božji sud na brdu Karmelu.

Izabrati sudbinu
Opisuje se njegovo sazrijevanje - kroz teška iskušenja, nedoumice, odnos prema udovici i njezinu sinu te građanima Akbara - od proroka koji zna samo uništavati i posredovati čudesa do onoga koji zna i obnavljati. Provodna ideja romana je da svaki pojedinac mora preuzeti odgovornost za svoju sudbinu, i da u pozitivnom “suprotstavljanju” Bogu može tu sudbinu izabrati, a ne pasivno prihvatiti.




Post je objavljen 18.02.2005. u 12:07 sati.