Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

17. turnir go-sekcije 'Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Velika Gorica' – 17. 02. 2005.

Prošli četvrtak nije bilo Adila. S obzirom na hrpu problema, u koje je uplovio, već bijah i zabrinut. Kao ranije često, vidim, dolazi mi, na putu do Centra, u susret. Sve je ipak OK.
Odlučujemo se za veću prostoriju, mada je u njoj nešto teže držati radni red. Ima prostora za rastrčavanje. U manjoj se gleda TV, a 'Vila Marija' je i ovdje vrlo popularna. Pripremamo garniture. Sve je spremno i još samo da vidim tko će sve doći na igru. Igrati će se, kao i obično, atari-go prema kategoriji na ploči 9x9 - po dvije partije međusobno švicarskim sistemom odabira protivnika i izračuna redoslijeda.
Kao i često prvi dolazi Ivan. Time pokazuje zainteresiranost, ali skoro redovno ne odigra do kraja, već protestirajući odustaje nakon nekoliko odigranih partija. I danas je bilo tako. Peti protivnik mu je bio Božidar. Obojica preferiraju na neku vrstu liderstva. Možda bi to mjesto trebalo pripadati Darku Dolencu, ali on je svijestan svojih moći i ne pada mu na pamet, da se dokazuje nekim nepodopštinama. Božidar i Ivan još rade na tome, jer liderstvo ipak jest 'značajno'. Za spomenutu partiju nađoše se svaki za drugim stolom pred garniturom za igru. Ni jedan se ne želi dići i otići do stola gdje onaj drugi čeka. Bio bi to, vjerojatno, znak pokornosti, po njihovom gledanju. Na moj upit o početku igre obojica odgovaraju: 'Nek on dođe k meni.'. Vidim da to nikuda ne ide, pa pokušavam riješiti situaciju određivanjem trećeg stola za tu igru. Tako će se obojica trebati dići, a taj stol je na pola puta između njih. Očito ništa nije jače od dokazivanja ustrajnosti u prestižu. Tog susreta nije bilo i izgubiše obojica. Poslije toga Božidar kaže da ga boli zub i odlazi, a Ivan ostaje, ali ne želi više igrati. Bili su na kraju sedmi i osmi, mada po snazi njima odgovaraju viša mjesta.
Ivana niti danas nije htjela igrati s Matejom i Mateja dobiva bez borbe. Predrag je jedini od mlađih štičenika dobio danas dozvolu igranja goa. Dječak je to primjernog vladanja i vrlo bistar, ali danas mu nekako nije išlo, a otiša je jednu igru prije kraja. Tako je to trebalo biti po rasporedu njihovih aktivnosti. Darko Glas je došao gledati kako se igra, a u drugom kolu je pomogao u izboru parova, jer je nedostajao natjecatelj da se slože parovi. Odigrao je samo protiv Ane.
I ovaj puta najuspješniji je bio Adil. Odigrao je nerješeno samo s Ivanom u prvom i Marinom u poslijednjem kolu. Tea i Marina bodovno dijele drugo i treće mjesto, a kako Adil više nije štićenik Centra, one su bile najuspješnije. Tea je imala malo bolji zbroj bodova svojih protivnika (Sos) i tako bila odmah iza Adila. Darko Dolenac je četvrti.
Zanimljiv je odnos Tee prema izboru protivnika. Već kod upisivanja u natjecateljsku vrstu daje i uvjet: 'Ali neću igrati s Adilom'. Ja njoj da to: 'Nije športski, jer jaki moraju igrati međusobno.', ali ona ostaje na svome, pa ja na to još: 'Igraj, a o tome ćemo kasnije.' Pristaje. Vidljivo je da je taj susret neminovan, jer oboje imaju bodove za vrh ljestvice. Obrađujem je cijelo vrijeme s razlozima za tu igru, o športskom vladanju, o fer-igri .... Ipak bude rezultata, ali tada ona: 'Dobro, ali neću onda igrati još i s Darkom.' Izgleda da izbjegava one od kojih postoji velika vjerojatnost gubljenja. Od Adila je izgubila obje partije i to je stoički podnijela. Svaka čast. Učimo li nešto?
Marina je imala pravih muka. Nakon tri kola vodila je sama sa maksimalnih 6 bodova. Tada dolazi na red Tea kao protivnica, koja nju često pobjeđuje. Ne želi igrati. Nekako je uspjevam udobrovoljiti, ali uz uvjet da sjedim uz partije i gledam, kako bi sve bilo ispravno. Tea je dobila obje, a Marina je igrala nekako izbezumljeno. Što sve u nama čine naša preduvjerenja. Slijedi joj Darko Dolenac, još jedna muka, jer i on je jak. Jedva je uspijem nagovoriti da igra, jer sve je moguće. Pa, njega je ispratila s 2:0 pobjedom. Sada je tu već i osmjeh. No, za kratko, jer sada dolazi još jači protivnik, Adil. Grozno, koji slijed! I još ostati živa poslije svega. 'Ta, vidiš što si sve uradila do sada, pa nećeš valjda sada na kraju odustati! Igraj, tko zna što će biti, a ti i nisi slaba igračica.' I krene Marina, i gle pobjedi u prvoj. Sama sebi ne vjeruje. Zadnju je ipak dobio,Adil, a da je pala i ta druga, bila bi sama na vrhu turnirske tablice.

Krajni redoslijed je bio:
1. Adil Karupović 25. kyu, 10 bodova i sos 42,0
2. Tea Šimag 7. interna kategorija, 9 bodova i sos 38,5
3. Marina Šimag 7. interna kategorija, 9 bodova i sos 36,5
4. Darko Dolenac 25. kyu, 7 bodova i sos 35,5
5. Fabijan Budek 5. interna kategorija, 6 bodova i sos 33,0
6. Ana Pavleković 6. interna kategorija, 5 bodova i sos 34,5
7. Ivan Dugić 7. interna kategorija, 5 bodova i sos 33,0
8. Božidar Solga 7. interna kategorija, 5 bodova i sos 32,0
9. Tomislav Vrbančić 6. interna kategorija, 4 boda i sos 32,0
10. Ivana Šimag 6. interna kategorija, 4 boda i sos 15,0
11. Mateja Vidić 2. interna kategorija, 3 boda i sos 34,0
12. Predrag Nišević 7. interna kategorija, 3 boda i sos 24,5
13. Darko Glas 2. interna kategorija, 0 bodova i sos 5,0
Vodim ovu dječju zanimaciju i zajedno s njima uživam. Povremeno im nastojim pokazati vrijednosti zajedništva kroz igru, značaj smirenog odlučivanja o svojim potezima i prosudbama. Nastojim im stvoriti dobar pogled na sebe i svoje vrijednosti i poticati ono što vidim kao dobro. Svi smo mi tu jedna cjelina. Vide to i oni.
Škvadro, hoćemo ponovo slijedeći četvrtak; ja dolazim.
bl. Muradenu


Post je objavljen 18.02.2005. u 10:13 sati.