Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Župa Bistrica dobila tri nova zvona

"Zahvaljujući sestri Editi, zatim desnoj ruci cijele akcije Niki Ivošu i Biljani Krajini, a posebno dobroti župne zajednice Huisheima, crkva sv. Male Terezije dobila je 3 čelična zvona u veličinama 1000, 750 i 450 kg, obilježena prikladnim latinskim natpisom «Vivos voco, mortuos plango, fulgura frango», u prijevodu «Žive zovem, mrtve oplakujem, munje lomim»", piše Katolički tjednik. "Na čelu sa župnikom Erhardom Reichhartom događaju su bili nazočni gradonačelnici Huisheima gospodin Hermann Rupprecht i susjednog Wemdinga gosopodin Jürgen von Streit, drugi čelni ljudi Huisheima zajedno s inženjerom zvona, te mnogi župljani, djeca iz škole i vrtića. Pripremili su srdačan doček radujući se novom poznanstvu i sretni što će pomoći župi Bistrici.
Događaj je izazvao velik interes novinara, kako crkvenih tako i lokalnih i regionalnih, koji su nastojali što više saznati od blizanaca Ilije i Tadije o novoj župi u kojoj će zvona služiti, pritom se upoznavajući i sa stanjem u uskopaljskoj dolini.
Uslijedio je i svečani ručak te razmjena simboličnih darova kao uspomena na ovaj dan. Održani su govori dobrodošlice, zahvale uz izraze radosti obiju strana, nakon čega su zvona utovarena i zahvaljujući prijevoznoj tvrtci Quehenberger prevezena u München, a zahvaljujući dr. Peri Brkiću, direktoru Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, zvona su 28. prosinca dovezena u Bistricu!
Očekuje se da će biti postavljena do patrona župe kada će Bistričani imati prigodu osobno se zahvaliti darovateljima i uzvratiti im gostoprimstvo, jer su rado prihvatili poziv braće da budu njihovi dragi gosti; svoj su dolazak najavili župnik i gradonačelnici.
Pozivaju se prvenstveno svi župljani župe Bistrice", kaže se na kraju članka u Katoličkom tjedniku, "ali i svi ostali prijatelji i štovatelji sv. Terezije neka pomognu da zvona što prije zazvone! I radosni zvuci uskopaljskom dolinom odjeknu!!"

Post je objavljen 18.02.2005. u 08:00 sati.