Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/podvodniribolov

Marketing

Podvodni ribolov - 'ko tu koga ?

Podvodni ribolov je oblik ronjenja na dah, odnosno apnea.
Natjecanje se odvija na raznim terenima. Natjecatelji su u moru pet sati, minimalna težina ulova je 400 grama za ribu i 2500 grama za divljač. Ulov se daruje nekoj ustanovi, bolnica, crveni križ, ili se pojede na svečanosti poslije proglašenja pobjednika.
Kažu da je podvodni ribolov kriv za nestanak ribe u jadranskom moru. Prava pohvala podvodnim ribolovcima, a sramota ribarima.
Pokušavaju, čak na svijetskoj razini, ukinuti taj sport, kažu da je to ubijanje. Izvlačenje žive ribe zakvačene usnom na udicu za te iste nije ubijanje, već užitak pobjede (nad nemočnim stvorenjem). Izvlačenje žive ribe mrežom na palubu nije ubijanje već zarada.
Tolike mreže, vrše, parangali, koče, ludare, a podvodna puška im polovi svu ribu. Naročito onu koja se drži otvorenog mora pa se nema gdje skriti pred podvodnom puškom: srdelice, girice, salpe, cipli, papaline, tunj, gofa, orade, zubaca. Kirnja je bila jedan od glavnih ulova mrežom, prije nego su je istrijebili podvodni ribolovci. Navodno živi u velikom plovu i mota se po otvorenom moru pa je lak plijen podvodnom ribolovcu. Od kirnje, kad naraste, nastaju male girice, za one koji ne znaju zašto nema ribe u Jardranu.
(izvor: DPSZ)

Post je objavljen 17.02.2005. u 14:17 sati.