Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Koliko je ustavni sud častan i pošten?

Vice Vukojević izabran je za suca ustavnog suda 23.10.1999. ponajviše zahvaljujući Franji Tuđmanu.

Za suca Ustavnog suda može se izabrati osobu koja je hrvatski državljanin, diplomirani pravnik s najmanje 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci koja se u toj struci istakla znanstvenim ili stručnim radom ili svojim javnim djelovanjem.

Vice Vukojević diplomirao je 1967. te iste godine odlazi u inozemstvo. Vraća se 1971., gdje krajem te iste godine odlazi u zatvor na 10 mjeseci. Po izlasku iz zatvora zapošljava se u Novogradnji. Dakle najranije u 10. mjesecu 1972.

1976. ponovo ide u zatvor, ovog puta na 4 godine, a po izlasku iz zatvora, najranije 1980. ponovo se vraća u Novogradnju, gdje potkraj osamdesetih postaje savjetnikom direktora. 1990. biva izbačen iz Novogradnje referendumom radnika, skupa s direktorom. Nakon izbora, postaje saborski zastupnik.

Kad zbrojimo sve ove godine od diplome 1967. do izbacivanja iz Novogradnje 1990. proizlazi da Vice Vukojević ima nekih 14 godina radnog staža u Novogradnji, s time da se uopće ne zna kakve je poslove obavljao u Novogradnji. No čak i da je svih 14 godina radio u pravnoj struci, to nije dovoljno jer 15 godina je minimum. Odlaskom u sabornike, prestaje rad u pravnoj struci, dakle više nije mogao negdje navući tih potrebnih godinu dana. Druga stvar je da se Vice Vukojević nije isticao nikakvim konstruktivnim i priznatim znanstvenim i stručnim radovima, a ponajmanje svojim javnim djelovanjem.

1993. postavljen je na dužnost pročelnika sedme uprave u MVP-u. U to vrijeme javno brani HZ HB, Muslimane sve odreda naziva fundamentalistima, na HTV-u i u Saboru pojavljuje se u uniformi brigadira HVO-a, tvrdi da je HVO druga hrvatska vojska u kojoj je zadužen za političku djelatnost.

Iz svega ovoga proizlazi da Vice Vukojiević nije kvalificiran za ustavnog suca, a ipak obnaša tu funkciju i nitko od ostalih ustavnih sudaca nije doveo u pitanje njegovu stručnost. Kakvi su to ustavni suci?

Ima još…

Postoji svjedočanstvo silovane Stočanke, koja je svoju kalvariju proživjela kao logorašica u hrvatskom logoru kod Mostara. Kao jednog od silovatelja navodi i Vice Vukojevića. O tome je pisao i splitski „Feral Tribune“, ali nikakva istraga nije pokrenuta. Udruga B.a.B.e. je također izdala svoje priopćenje povodom izbora Vice Vukojevića za ustavnog suca.

Opozicijski listovi optuživali su ga da je stan od 105 četvornih metara u novom Zagrebu koji je dobio od Novogradnje zamijenio je za stan od 145 kvadrata na Trešnjevci. Razliku je navodno platilo ministarstvo unutarnjih poslova.

Biografija Vice Vukojevića - 1
Biografija Vice Vukojevića - 2



Post je objavljen 17.02.2005. u 12:35 sati.