Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novac

Marketing

Porez na promet NEKRETNINA

Moram još ovo objasniti. Naime kada kupujete polovnu nekretninu (stan, kuću, građevinsko zemljište itd.) plaćate 5% poreza na promet nekretnina. Nemojte taj porez miješati sa porezom na dohodak koji se plaća iz vaše plaće i stambenim olakšicama kojima umanjujete POREZ NA DOHODAK (odnosno osnovicu na koju se plaća porez). To su dvije različite stvari iako je zbunjujuće jer i jedan i drugi porez umanjujemo kupnjom novog stana/kuće.

Znači ako kupujemo stan na kredit možemo biti oslobođeni plaćanja 5% poreza na promet nekretnina i još imamo pravo na olakšicu od 12.000 kn za plaćene kamate po kreditu.

Važno je zapamtiti da se tih 5% najčešće (99% slučajeva) računa od one cifre koju NAPIŠETE u kupoprodajni ugovor kojeg ovjeravate kod javnog bilježnika. Jedino ako napišete (pre)mali iznos porezna uprava će odrediti tržišnu cjenu i onda vam zaračunati 5% od toga.

Dakle, ako kupujete PRVU nekretninu možete biti oslobođeni u cjelosti ili djelomično poreza na promet nekretnina pod uvjetom da vi ili vaš bračni drug ili vaša djeca koja su prijavljena na istoj adresi (NE roditelji!!!) nemaju drugu nekretninu u svom vlasništvu. Zakon je tu išao detaljno, citiram jer ne znam skratiti:)))
"da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu (stan ili kuću) koja zadovoljava njihove stambene potrebe. Pod nekretninom (stan ili kuća) koja zadovoljava stambene potrebe smatra se vlasništvo stambenog prostora koji je opremljen osnovnom infrastrukturom i zadovoljava higijensko-tehničke uvjete. Odgovarajućim stanom ne smatra se stan u vlasništvu fizičke osobe kojim se koristi zaštićeni najmoprimac,

da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu stan, odnosno kuću za odmor te druge nekretnine znatnije vrijednosti. Pod drugom nekretninom znatnije vrijednosti podrazumijeva se građevinsko zemljište i poslovni prostor u kojem građanin ili član njegove uže obitelji ne obavlja registriranu djelatnost, a vrijednost nekretnine je približna vrijednosti nekretnine (stana ili kuće) koju građanin kupuje,

članovima uže obitelji, u smislu ovoga Zakona, smatraju se bračni drug te djeca prijavljena na istoj adresi kao i građanin."


Uh, koji citat! Ima tu još dosta toga. Npr. ako vas je dvoje (muž i žena) po zakonu možete kupiti stan do 65 metara kvadratnih i biti oslobođeni poreza na promet, ali ako kupujete stan od 80 kvadrata platiti ćete 5% poreza na 15 kvadrata razlike (naravno pod uvjetom da zadovoljavate ostale uvjete) Zatim ne smijete prodati/pokloniti nekretninu u razdoblju od 5 godina (u zakonu piše riječ OTUĐITI) itd.

No što ako ste kupili NOVI stan na koji se ne plaća porez na promet već PDV (porez na dodanu vrijednost) od 22%?

Priznajem da ni meni nije najjasnije čega ste i koliko točno (govorim o lovi) oslobođeni. Evo i tog citata za razmišljanje:) "Porez na promet nekretnina ne plaćaju građani koji kupuju prvu nekretninu kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje kao novosagrađenu nekretninu u dijelu koji čini vrijednost zemljišta i iznos naknade za komunalno uređenje zemljišta prema odluci mjerodavnih tijela"

I kaj sad? Kolika je ta vrijednost zemljišta? Kolika je naknada za kommunalno uređenje u ukupnoj cijeni stana? Koliko to onda nećemo platiti? Nemam pojima, ali čujem da bi to moglo biti nekoliko tisuća kuna ovisno što i gdje kupujete.

Btw. ovo "novi" uzmite s rezervom jer se pod "novosagrađenim nekretninama" smatraju građevine ili njihovi dijelovi koji su sagrađeni, isporučeni ili plaćeni nakon dana početka primjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (nakon 1. siječnja 1998.) Da vas dodatno zbunim postavit ću vam i jedno pitanje: Što ako je netko kupio stan 2000.g. platio PDV i sada ga prodaje vama, a vama je to prva nekretnina? Čega ste vi sada oslobođeni? Vi ćete najvjerojatnije biti oslobođeni poreza na promet od 5%. Naime nakon što se kod prve kupnje plati PDV prilikom kasnije (pre)prodaje plaća se porez na promet, izuzetak je jedino ako je kupac bila npr. pravna osoba koja si je odbila taj PDV kao pretporez. U tom slučaju će se prilikom prodaje obračunavati PDV.

Zakon je prilično razumljiv i kratak za razliku od ostalih zakona. Nema ni posebnog pravilnika niti čestog pozivanja na neke tamo druge propise. Zato navalite na Zakon o porezu na promet nekretnina. Najzanimljiviji su članci 11. i 13, a fora je što kad kliknete na "Mišljenja" dobit ćete gomilu zanimljivih pitanja i odgovora.

Post je objavljen 15.02.2005. u 15:24 sati.