VANILI KIFLICE TETE LINE
RECEPT IZ:


Nema proslave Božića bez kolača
Nekoć su se domaćice nadmetale koliko će vrsta božićnih kolača ispeći.
Pripreme su počinjale danima prije Božića. Prvo su se radili tako zvani suhi kolači koji dulje traju, a pred blagdan ostali.
Neke domaćice ispekle bi i po 20 vrsta kolača , koje bi onda poklanjale.
Moja mama nije bila jedna od. Ispekla se je orehnjača, kuglof i salenjaci. Salenjaci se prave od lisnatog tijesta , koje se radi sa salom, a pune
pekmezom.
Ja sam još skromnija. Radim kuglof za božićni
doručak, a za desert “tradicionalni” tiramisu.
Za pravi božićni ugođaj, kuća bi osim po boru, trebala
mirisati i na mirodije , kao cimet i vaniliju.
Vanilija se stavlja u velik dio kolača, i u vanili kiflice.
Gotovo da nema kuće bez vanili kiflica uz bor.
I ja sam ih nekad radila.

/pixabay/
Svaka kuća ima svoj recept.
Podijeliti ću s vama recep tete Line.
Ponosna sam da u zbirci mojih kuharica imam i kuharicu tete Line. Pisana je lijepim rukopisom 1909.
Usudila bi se reći da se danas više ne piše rukom tako lijepo.
Ne znam puno o teti Lini. Znam da je živjela u Zagrebu, na Vrhovcu. Odlična domaćica. Ostavila je jedinstvenu kuharicu pisanu na hrvatskom i njemačkom jeziku. Tako se je onda i govorilo u Zagrebu.
Recept za kiflice iz 1909.:
14 dkg brašna, 10 1/2 dkg putra, 1 žumanjak, 5 dkg badema, ˝ žlice vanili šećera i malo soli umijesiti u tijesto.
Oblikovati male kiflice, peći do svijetlo žute boje, i još tople posipati šećerom u prahu
Post je objavljen 21.12.2025. u 16:15 sati.