Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zemlja2

Marketing

ZAGREBAČKA KLOPA

ZAGREBAČKA KLOPA


8ac76e00b3b65f485696-1


Gospođa Marija je Davorova mama i moja davna kolegica. Stanovala je u Draškovićevoj ulici u Zagrebu. Draškovićeva ulica bila je na putu u moj kvart. Prolazila sam svakodnevno. Kad bi Marija bila na prozoru, stala bi, i mi bi kratko pročavrljale. Nismo razgovarale o kuhanju.

Kuhanje i gastronomija su omiljene teme Davora.
Davor je poznati novinar Davor Butković
Pisao je časopisima Start, Danas, Globus itd. Suosnivač je Jutarnjeg Lista 1998. Bio je politički komentator, poznat po objavi intervjua s Ivom Sanaderom, a da intervjua nije ni bilo.
Puno je pisao o gastronomiji. Autor je kultne
“Plave kamenice”

Roditelji gospođe Marije, prema izjavi Davora, došli su u Zagreb iz Hrvatskog Zagorja. Kako smo svi skloni tradicionalnim jelima, u obiteljskoj kuhinji gospođe Marije mogao bi se očekivati zagrebačko/zagorski ajngemahtec

Ajngemahtec ili ispravno Eingemachtes je juha od piletine, povrća iznutrica i noklica.
Juha je zaštitni znak zagrebačke kuhinje.

Ali ne i u kuhinji gospođe Marije. Davor je napisao kako mama to nikad nije kuhala i da ajngemahteca nema u gastronomskom rječniku Zagreba jer je nastao tek iza devedesetih godina. Izjava nije točna. Treba samo proguglati. Našla pisani trag iz 1908. , a i to je relativno novi datum.

Još je interesantnija izjava da Zagreb nema svoj gastronomski identitet.
Zagreb je uvijek imao svoju mljac kuhinju. Nemali broj građana stara jela kuha još i danas.
Dio jela može se vidjet i kušati na božićnom adventu.
Da bi se spomenulo sva jela zagrebačke kuhinje, ispala bi “ kuharica”

Spomenuti ću samo neka jela koja su se kuhala kod mene doma, u mom djetinjstvu.

Ajngemahtec, zagorska juha s vrganjima i ajnpren juha.
Pohani piceki, pohani svinjski odrezak, kuhana govedina s hren sosom/umakom/, purica s mlincima, faširanci s čušpajzima. Čušpajzi su bili razni. Tu je i niz ostalih jela kao buncek s kiselim zeljem ili repom, špek fileki, plućica na kiselo, sekeli gulaš itd. Meso se nije jelo svaki dan, nego nedjeljom i ponekad još koji dan u tjednu.

Umjesto mesa bile su tu veličanstvene krpice sa zeljem , grenadir marš, šufnudli, cvečnknedli, zemlknedli s umacima, štrukli,
salenjaci itd
Od kolača poznate orehnjače, makovnjače, buhtli, kuglofi itd. Ne treba zaboraviti šmarn, palačinke s
vajnšatoom i šnenokle.
Ovo su samo neka jela mog djetinjstva.

Danas Zagreb ima i niz specijaliteta regionalnih kuhinja, koje preuzima zagrebačka kuhinja.
Zagreb, zahvaljujući migracijama i integracijama ima danas skoro 800.000 stanovnika, To se odražava i na kuhinju.
Nismo izbjegli ni uživanje u pizzi, burgerima, uličnoj hrani, kebabu, i ostalim delicijama metropole.


Post je objavljen 15.11.2025. u 11:14 sati.