JESTI NA CESTI
Jedemo kod kuće, u običnim restoranima, u restoranima brze hrane, ali i s nogu na cesti.
Hrana na ulici poznata je i kao “ street food “.To je brza hrana i jedemo je kada nam se žuri ili ako
jednostavno volimo takvu hranu.
Među najpoznatijom su hot dog, burgeri, tacosi, tortilje, pečene kobasice u kajzerici ali i sve više hrane koja se ranije nije prodavala na ulici. Prženi krumpirići, pržene ribice, roštilj i drugo.
I mi imamo svoju tradicijsku uličnu hranu.
Nije to od danas.
Na sajmovima i proštenjima prodavale su se pečene kobasice, kotlovina, krafni,buhtli i druge delicije.

Danas se , osim na božićnim sajmovima, ulična hrana prodaje stalno, na štandovima i preuređenim kioscima.
Najčešće se nalaze na tržnicama.
Pojavio se je i mobilni kombi chefa Davida Skoko, koji poslužuje uličnu hranu , putuje i kuha pod imenom “Jesti na cesti” Od njega sam posudila naslov posta.
Volim pojesti nešto s nogu, volim restorane brze hrane, volim otići u restoran, ali ne volim restoransku hranu u niz sljedova. Dobiješ ogroman tanjur s 3 žlice nečega u sredini tanjura, doduše lijepog izgleda, i tako u sljedovima.
Sa sljedovima sam se srela prije dosta godina u Beču. Pozvali su me na večeru u fini restoran.
Kada sam dobila prvi tanjur s 3 žlice nečega u sredini, uhvatila me panika da ću ostati gladna i tražila kruh. Ispalo skoro svetogrđe.
Ulična hrana prodaje se po cijelom svijetu.
Po meni, uz Mexico, prednjači Azija.
Azija jede na ulici, to ostaje životni stil.
Veliki svjetski kuhari kao Englez Oliver i pokojni veliki kuhar, TV zvijezda, šarmer Amerikanac Anthony Bourdain, nisu mogli nahvaliti azijsku uličnu hranu. Jede se štapićima ili rukama.
Pa ko voli nek izvoli.
Post je objavljen 26.10.2025. u 17:36 sati.