Nit' je kuglof, nit' je orehnjača... nego (zlobnici bi rekli - tako mlada a...) slovenska potica.
Za poticu se zapravo i može reći da je orehnjača (nadjev od oraha spada u jedan od pet dopuštenih nadjeva) koja se u Sloveniji tradicionalno peče u zemljanom kalupu. Službeno je zaštićena na razini EU-a kao zajamčeni tradicionalni specijalitet. Što bi značilo da njena proizvodnja nije geografski ograničena - može se proizvoditi bilo gdje, jedini uvjet je certifikat da je proizvedena u skladu s odobrenom specifikacijom za slovensku poticu.
Koliko je meni poznato, pored pravila o nadjevima, tu je još i onaj o broju 'navoja' te obliku potice. Samo jedan je dozvoljen.
Zemljani kalup u kojemu se potica peče također ima neka svoja pravila, za njega baš i ne vrijede ona drugih kalupa... ali mislim da sam ih ja savladala.
Pekla sam dvije potice... jedna je trebala biti (samo) probna, no obje su dobro ispale.




Post je objavljen 18.09.2025. u 16:30 sati.