ŠNENOKLE ILI PARADIŽOT

Šnenokle ili paradižot je slastica od mlijeka, jaja, šećera,
malo brašna i arome vanilije.
Naziv šnenokle, više se koristi u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a paradižot u Dalmaciji.
Kažu da se cura može udati kad zna napraviti paradižot.
Slastica je uistinu fina i volimo je prisvajati kao našu, a eventualno priznajemo podrijetlo iz Austrije.
Izgleda da jedno i drugo nije točno, jer noklice su u 17 stoljeću došle iz Francuske pod imenom “Plutajući otok”
Proširile su se po Europi pod raznim imenima, čak i duhovito podrugljivim .Austrijanci su ih zvali “Mlijeko kanarinca”/radi boje/, Nijemci, “Snježno jaje”, Poljaci “Juha ni od čega”, Mađari “Mlijeko od ptice” itd.
Slastica se proširila i u Ameriku. Postoji dokument da je
Benjaminu Franklinu za večeru poslužen “Plutajući otok” već 1771.
U nekim našim “otmjenim” restoranima, slastica se i danas poslužuje pod imenom “Plutajući otok”
Radi se jednostavno.
Za veću obitelj:
1 l. mlijeka
5 jaja
100 gr. šećera
žlica brašna
1 paketić šećera od vanilije
Zakuhaj mlijeko s 2 žlice šećera/uzeti od 100 gr/ plus paketić šećera od vanilije.
Istući čvrsti snijeg od 5 bjelanjaka uz mrvu soli.
Žlicom vaditi snijeg i noklice kuhati u mlijeku s obje strane.
Kuhane noklice ocijediti i staviti u željenu posudu.
Žumanjke, s preostalim šećerom pjenasto umutiti, dodati
brašno, 2-3 žlice kuhanog mlijeka da se smjesa razrijedi.
Pomiješati s preostalim mlijekom i na laganoj vatri, uz stalno miješanje skuhati u kremu.
Kremu preliti preko noklica.
Sve ohladiti i poslužiti.
Dobar tek
Post je objavljen 13.06.2025. u 11:51 sati.