Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zemlja2

Marketing

AJNGEMAHTEC



AJNGEMAHTEC



2
/foto: Vid Nikolić/


Ajngemahtec je juha od povrća, pilećeg mesa i noklica.
Juha navodno ima podrijetlo u Austriji, iako u starim austrijskim kuharicama nisam našla recept pod nazivom Eingemachtes. Mora da je pod nekim drugim imenom.

Ajngemahtec, zagrebački deminutiv jela, je juha koja se u zagrebačkim domovima poslužuje obično nedjeljom, uz pohane piceke, rizi bizi, zelenu salatu i štrudl od jabuka.
To je krepka juha. Daje se i bolesnicima.

Ovaj jelovnik čini tradicionalni zagrebački ručak.

Ajngemahtec, kako piše Večernji list postao je, nakon
lokalnih izbora jedna od najpopularnijih juha u Hrvatskoj.

Politika se tako umiješala u gastronomiju.

Lokalni izbori su gotovi. Bilo je uzbudljivo. Sučeljavanja
kandidata žestoka. Imamo rezultate koje su birači izabrali.

Na kraju posljednjeg sučeljavanja kandidata za gradonačelnika Zagreba, voditeljica je upitala kandidate znaju li što je ajngemahtec i pulfer.

Pulfer je bio odbojnik na kraju tramvaja, gdje su se klinci
vozili bez karte. Na pitanja je odgovorio samo jedan kandidat, Točno za pulfer, a djelomično točno za ajngemahtec. Nije neophodno da je gradonačelnik rođen u gradu gdje je izabran, ali nije na odmet.

Nakon zagrebačkog sučeljavanja nastala je poplava recepata za tu zagrebačku juhu.
Neki su recepti stvarno novokomponirani.

Ajngemahtec je jednostavno jelo bez recepta na grame.

Navesti ću recept kako je kuhala moja mama.

Uzmi malo bijelog mesa, bocu, pileći želudac, srčeko, nogice, dio krilca i hrbat po želji.
S želuca, treba skinuti unutarnju kožicu. Na nogicama se također skida tvrda koža i nokti.Dodaje se grincajg.
Klasični grincajg se ljušti opere nareže na male komadiće, doda se malo luka, malo bibera u zrnu, par zrna graška, posoli se/ ja dodavala vegetu/ prelije mlakom vodom i kuha oko 40 min.

U gotovu juhu ukuhavaju se jetrene noklice.
Za noklice trebaju pileća jetrica, jedno jaje, sol ,sjeckani peršin i oštro brašno.
Jetrica se stružu, ne smije biti žilica, dodaje jaje,
sol, malo usitnjenog peršina i brašno da smjesa postane gušća.
Od gotove smjese ukuhavaju se manje noklice.
Ako želite malo gušću juhu napravite na putru malu zapršku i dodajte u juhu.
Na gotov ajngemahtec stavlja se sjeckani peršin.

Dobar tek


Post je objavljen 10.06.2025. u 20:29 sati.