Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zemlja2

Marketing

KUMICE



KUMICE




Godinama nisam bila na Dolcu. Dolac, najveća tržnica u metropoli, nalazi se između Trga Bana Jelačića, Kaptola i Gornjeg Grada u kvartu mog
odrastanja.


Tak se je potrefilo, što ne znači da nisam
informirana o ponudi tržnice.
Imam znanice, koje iz udaljenih dijelova grada, još i danas odlaze kod svojih kumica na Dolac po određeni sir s vrhnjem, ili šljive bistrice za knedle. Iz medija se zna za promjene na Dolcu. Veliki dućani sa nižim cijenama učinili su svoje.


Dolac je svečano otvoren 1930., a ranija tržnica bila je na Harmici.


Na Dolcu se i danas prodaje sva hrana. Povrće, voće, domaći piceki, meso, med, spomenuti sir s vrhnjem i sva druga prehrana.
Dolac je postao i ostao simbol i trbuh grada.
Poznati kroničar Zagreba, Zvonimir Milčec, napisao je da je Dolac “Najljepši spomenik klopi”


Akademski kipar Stjepan Gračan, napravio je kip “Kumica Barica” postavljen na Dolcu 2006.


Kumica-Barica-Dolac-Zagreb-15012012-2
/foto: Robert R./


Turistička zajednica grada, zaslužna je za crvene
šestinske kišobrane, koje su fotografijama ovjekovječili najpoznatiji fotografi, a BBC napravio snimke iz zraka i reportažu


Prodavačice na tržnici, oduvijek zovemo “kumice”
Nekoć su bile u narodnim nošnjama, često vrckave i duhovite. Dolazile su iz prigradskih naselja i hranile nas zdravom hranom.
Dolaze i danas, bez nošnji, iz obiteljskih domaćinstava ili OPG-a.
9819-e1441540641692
/Foto: Omer Sitana/




Kako ima i muških prodavača, nikad nisam znala zvati ih kumek ili samo gospon.
Nedavno se je pojavila, na kratko, kumica Nepalka.
Danas svoj štand na Dolcu ima kumek ili samo gospon iz Indije.
Uvozi avionom iz Indije i prodaje povrće poznato u Bosni kao bamija, poznato i kao “LadiesFinger”
Mi smo to pripremali u Indiji.
Može li indijski recept?
Povrće operi prereži na pola.
Na tavu stavi 1 žlicu ulja i lagano 1-2 min. prodinstaj.
Izvadi iz tave, u koju dodaj još 2 žice ulja.
Sitno nasjeckaj glavicu luka, dodaj sitno narezani paradajz, žličicu kumine, po žličicu crvene paprike,
karija i kurkume.Posoli, dodaj žlicu brašna. Sve zaliti vodom , dodati prodinstano povrće i kuhaj dok ne omekša.
Nije loše.


Post je objavljen 26.02.2025. u 12:16 sati.

DNEVNIK.hr10Nakon prijave pratite svoje najdraĹľe blogere i kreirajte vlastite liste blogera!Naslovnica