Jesu li naranče i limuni voće koje sadrži najviše vitamina C?
Netočno!
Kivi je voće koje sadrži najviše vitamina C od svih.
Naime, u kiviju ima 85 mg vitamina C na 100 g, dok u
narančama i limunu ta količina varira između 50 i 60 mg.
Pomaže li mrkva pri tamnjenju?
Istinito!
Mrkva je bogata karotenoidima, prekursorima vitamina A koji potiču
proizvodnju melanina i bore se protiv slobodnih radikala,
štiteći kožu od preranog starenja.
Naravno, za savršenu preplanulost ne smijete pretjerivati:
višak karotena uzrokuje neuglednu tamnožutu boju.
Je li kuhanje voća i povrća kuhanog na pari idealno za
očuvanje njihovih nutritivnih svojstava?
Istinito!
Kuhanje voća i povrća na pari može smanjiti gubitak
mineralnih soli i vitamina jer povrće ne dolazi u izravan dodir s vodom.
Para također pomaže u očuvanju aroma.
Drži li jabuka dnevno liječnika podalje?
Netočno/Istinito
Kao i mnoge popularne izreke, u tome ima istine. Naime, jabuka ima i
mnoga druga dragocjena zdrava svojstva: sadrži vitamin C,
bogata je flavonoidima koji su oduvijek prepoznati po svom
antioksidativnom učinku, ima malo kalorija.
Također se pokazalo da pomaže u prevenciji nekih vrsta raka.
Zahvaljujući fenolima, smanjuje loš kolesterol, a povećava dobar…
i još mnogo toga.
Ukratko, to je dragocjeno voće. Ali ako ga redovito jedete ne
znači imati jamstvo da se nikada nećete razboljeti.
Sadrži li špinat više željeza od drugog povrća i mahunarki?
Netočno!
Mahunarke poput leće osiguravaju veću količinu željeza od
špinata koji ga, međutim, kao i sve tamnozeleno lisnato
povrće, još uvijek sadrži u znatnim količinama.
Sadrži li konzervirano povrće bojila i konzervanse?
Netočno!
Suprotno uvriježenom mišljenju, konzervirano povrće
ne sadrži boje ni konzervanse.
Jedini dodani elementi su voda i sol. Njihovo očuvanje
osigurava se termičkim postupkom zvanim 'scalding' i
sterilizacijom zagrijavanjem na vodenoj pari.
Savjet: svejedno operite konzervirano povrće prije jela!
Sadrži li smrznuto povrće manje vitamina od svježeg?
Netočno!
Smrznuto povrće ima potpuno iste kvalitete kao i svježe povrće.
U stvarnosti sve ovisi o njihovoj izvornoj kvaliteti.
Ako je povrće zamrznuto vrlo svježe, odmrzavanjem
će se vratiti u prvobitno stanje.
Post je objavljen 12.11.2024. u 05:12 sati.