Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/huc

Marketing

Kod Kolindinog mesara



/besmislice hrvatske zbiljnosti . Otrgotine iz knjige Bordel Hrvatska/

- Dobar dan.
- Dobar dan.
- Kako vam mogu pomoći?
-Želim da od mene napravite kobasice.
- Kobasice?
- Da.
- Od vas?
- Aha. Suhe tvrde kobasice.
- Hmmm…
- Ili što bi rekao Rimbaud: “stari i slabi su toliko uviđavni da mole da ih se skuha”. E, pa gospodine kobasičaru ja Vas lijepo molim: skuhajte me i napravite dobre kobasice od mene.
- Ako ćemo suve domaće kobase, nemamo mi tu što kuvati, gospodine. Čudi me da to ne znate. Pa to znade svatko.
- U pravu ste, potpuno u pravu. Oprostite na mojoj nesmotrenosti. Zanio sam se. Ja samo silno želim da od mene napravite kobasice.
- Da, ali kako reče taj vaš Ribanut – „stari i slabi“. Vi mi ne izgledate ni stari ni slabi.
- Oh, vjerujete mi, izgled vara. Ja sam star 1000 godina.
- 1000 godina?
- Da, našao sam način kako da produžim telomere.
- Telomere?
- Ah, duga priča. Zaboravite. Samo napravite od mene kobasice, lijepo molim.
- Dobro, uzmimo da je doista to istina, da ste stari 1000 godina. Ali što ćemo sa – „slabi“, kako kaže taj vaš Ringuld, Vi niste slabi. Nipošto.
- Pa, ne moramo se držati Rimbauta kao pijan plota. Vama Rimbaud ionako ništa ne znači, zar ne?
- Tko je uopće taj Ringonaut?
- Francuski pjesnik.
- Ne volim pjesnike. To su slabići.
- Potpuno ste u pravu. Doista. Meni treba pravi snažan muškarac koji može da lomi kosti satarom, da kasapi meso, da ga reže, melje… netko tko zna napraviti dobru smjesu, netko tko zna izabrati prave začine, netko tko zna koliko valja dimiti, koliko sušiti, koliko je vrijeme zrenja s obzirom na temperaturu, netko tko redovito preslaguje meso i kobasice da se ne upljesnive… I sve to tako, znate već. Ja sam već više puta jeo vaše kobasice i mogu reći da ste nenadmašan majstor. Napravite od mene kobasice!
- Dođite ovamo, iza pulta.
(Kobasičar opipa čovjeka.)
- Dobro. Sad poginite ruke. Ok, pogodni ste za kobasice. Ali previše krtog. Morat ću vas pomiješati sa svinjetinom.
- Nemam ništa protiv ako je svinja Jorkškirska.
- Nije. Crna je.
- Crne svinje? Govorite o migrantima?
- Ne. Govorim o crnim svinjama.
- Dakle govorite o ustašama?
- Gospodine, pripazite na jezik inače ću vam ga smjesta odrezati!
- Oprostite, neću više.
- Kad velim Crna svinja, mislim na takozvanu Fajfericu. To je autohtona slavonska pasmina, nastala na na imanju grofa Pfeiffera u Orlovnjaku kraj Osijeka,gdje su se krajem 19. i početkom 20. stoljeća, križale krmače pasmine lasaste (buđanovačke) mangalice s nerastovima crnih pasmina Berkshire i Poland China (najstarija američka pasmina svinja). Najbolje krmače dobivene tim križanjem, godinama su se pak križale s uvezenim nerastovima pasmine Poland China, a kasnije i s Cornwall pasminom. Tako je s vremenom, dobivena crna slavonska svinja. To je svinja skromnih zahtjeva za hranom, pogodna za držanje na otvorenom. Meso je dobre kvalitete, s visokim sadržajem unutarmišićne masti, dobrom sposobnošću vezanja vode te okusa. Zbog tih svojstava koristi se za dobivanje kvalitetnih suhomesnatih proizvoda kao što su kobasice, šunke, kuleni te čvarci i svježeg svinjskog mesa.
- Je li taj grof što u rodu sa Michelle Pfeiffer?
- S kim?
- Mišel Fajfer, glumicom.
- Odkud da ja to znadem.
- Ah, jasno, smiješnog li mene. Uglavnom, vi ste majstor, vi ste gazda, može i crna svinja. Nemam ništa protiv. Sve za dobru kobasicu! Živjela dobra kobasica!
- Dobra kobasica je – povrh katoličke crkve – održala ovaj narod. Da nije dobre hrvatske kobasice odavno bi ovaj narod bio zbrisan s lica zemlje.
- Tako je!
- A sad razgovarajmo o cijeni.
- Recite.
- Da napravim kobasicu od vas, to će koštati 3 tisuće eura. Da napravim suhu kobasicu od vas još 3 tisuće eura.
- To je mnogo novaca.
- To je cijena. Ni cent više ni cent manje.
(Čovjek razmišlja.)
- U redu, neka bude tako. Ali imam još jednu želju.
- Slušam.

Pjeva:

Imam jednu želju
Da ti tvoja medna usta
Još jednom poljubim,
Imam jednu želju
Da ti tvoja medna usta
Još jednom poljubim.
Pa da se više nikada
Iz sna ne probudim ...
Pa da se više nikada
Iz sna ne probudim ...

Ništa me ne boli,
Samo mi se srcu rana
Pozleđuje stara,
Ništa me ne boli,
Samo mi se srcu rana
Pozleđuje stara,
Jer me ti više ne voliš --
Srce iz njedara ...
Jer me ti više ne voliš --
Srce iz njedara ...

Kada umrem, draga,
Ostaće mi jedna želja
Na mom srcu pusta:
Kada umrem, draga,
Ostaće mi jedna želja
Na mom srcu pusta:
Što ti ja nisam nikada
Poljubio usta...
Što ti ja nisam nikada
Poljubio usta...



Post je objavljen 13.10.2024. u 09:43 sati.