Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prokleta-od-daljina

Marketing

MINTA MOJE BABE CASAGRANDE




IMG-20240311-0002




Minta moje babe Luigie Casagrande I minta Marka Pola!




Istina je da je moja baba Luigija jako voljela mintu I čaj od minte.Osobenosti njene vrste minte bila je u tome da je uvijek bilo riječi o takozvanoj domaćoj minti koja se razlikuje od paprene minte po tome što je njen list skoro duplo veći I što je tamno zelene boje dočim je kod paprene redovito slučaj da zahtijeva mediteranski okoliš I njeni listovi su manji. Ja sam se dugo vremena bavio istraživanjima minte koja je isključivo mediteranska biljka I ona je dobra za smirenje živaca naime poznato mi je njeno blagotvorno djelovanje. Thomas Mann je za svoga izgnanstva često pio čaj od minte kako svjedoči u svojim Dnevnicima iz 33 godine. Isto tako ovaj čaj je dobar za respiratorne organe. Međutim minta ima I jedno drugo značenje koje se vezivalo za alkemiju u srednjem vijeku. Ja ne znam da li se ovaj čaj tajno onda naučavao kod Talijana koji su živjeli u Dubrovniku ili su pak svi Dubrovčani pili taj čaj, dakle, ja to sada ne znam. Ali Marko Polo o kojem sam već govorio , u svojim Zapisima sa putovanja po Kini I Dalekom Istoku piše na str. 153.: “ U ovom gradu Khan- balik jeste minta Velikoga Kana za kojeg može istinito biti rečeno da posjeduje tajne alkemista odkada ima umjetnost pravljenja novca.” I onda Polo opisuje kako se to radi tamo I kako ose proizvode papir I kao se od ovog papira pravi novac koji predstavlja mjeru vrijednosti I razmjensko sredstvo pa se može mijenjati I za zlato ili srebro uspređujući ih sa dijelovima venecijanskog dukata. I dalje Marko Polo na slijedećoj stranici piše: “Kada bilo koja osoba ima papirnati novac I koji postane sa vremenom istrošen oni njega nose “to the mint” gdje samo sa plaćanjem od 3 posto mogu primiti svježe note u razmjenu.” Tako bismo mogli reći da je “mint” u neku ruku banka ili kovnica novca.Dakle ovdje “mint” jeste u nekoj svezi sa alkemijom ali I sa novčarskim poslovima koji su vrlo vjerojatno u tom srednjem vijeku bili zajednički poslovi nekim značajnim ljudima I oni su u tu svrhu onda I pili čaj od minte. Ova engleska riječ “mint” još se na latinski prevodi kao cudo, ili kao moneta ili pak kao mentha, a to je baš ono što ja pokušavam reći.




KAKO IZDRŽATI STO GODINA





Moja baba i Vlado živjeli su svaki po 100 godina, s tim da je Vlado bio nekih desetak godina mlađi od nje. Ona je rođena polovicom sedme decenije 19 stoljeća a on je rođen polovicom osme decenije 19 stoljeća i između mene i Vlada postojalo je 70 godina razlike a od babe me dijelilo osam decenija. Oni su živjeli nevjenčano budući da u njihovo vrijeme nije bilo moguće sklopiti crkveni brak između katolika i pravoslavaca. Imali su jedno dijete koje se zvalo Baldo koje je ime talijanskoga podrijetla ali je ono umrlo u svojoj tridesetoj godini od perforacije ulcusa duodenuma. Tako je ostao sa njima još jedino Braco a u staračkim godinama ja sam bio njihovo najmanje i najmlađe dijete. I ja sada vidim kako su oni oboje izdržali pritiske sredine i izolaciju od svojih familija zahvaljujući ponajprije osudi zbog krivovjernoga braka. Sa stajališta mlade i najmlađe generacije i u Hrvatskoj i u Australiji čitava se stvar doima bizarno i nitko tko je zdrave pameti ne može shvatiti patnje tih ljudi isključivo zbog njihove slobode da u pitanjima ljubavi slijede osjećaje svoga srca a ne pravila socijalnih grupa kojima pripadaju. Ali su oboje izdržali, i moja baba i Vlado također koji su odbačeni iz života asocijacija kojima su pripadali živjeli svaki po sto godina i kao da ih je Bog nagradio dugovječnošću za svoju hrabrost i svoju drskost da slijede svoje vlastite naume. Tako se njihov život odvijao u pravilnom ritmu jutarnjega dizanja u šest sati, onda bi baba skuhala kavu dok bi Vlado pripremao udice , olovo i abrume, potom je slijedio lov ribe podno Svete Marije tik ispod zidina staroga Grada Dubrovnika, baba bi za to vrijeme kuhala ručak, onda bi slijedile pripreme za ručak, Vlado bi ispio kupicu travarice za aperitif, lešo govedina, juha sa paprom i ručak začinjen sirom iz ulja i čašom crnoga vina sa breskvom, baba je pila samo bijelo vino, a onda bi se zatvarali prozori i njihov mali stan bi tonuo u popodnevnu tamu u kojoj su oboje imali okrepljujući san. Redovito bi se dizalo negdje oko 5 sati popodne, opet bi baba kuhala kavu a za sebe jedan suhi kolačič zajedno sa čašom dalmatinskoga prošeka, Vlado bi čitao novine, gledala se televizija i već oko 9 sati naveče pripremalo bi se za počinak . Baba bi redovito izmolila Zdravo Marija i onda ugušila voštanicu iza koje se još uvijek dizao prijatan vonj sagorena voska . I tako svaki dan sa vrlo malo razlike među njima. I tako su doživjeli svaki po sto godina. Interesantno zar ne !!!!

Iz njihova primjera shvatio sam da je za duboku starost potrebno slijediti vlastite naume, biti fizički i mentalno aktivan, imati okrepljujući san, ne jesti masno i ne u velikim količinama, biti vitak i konzumirati alkohol u razumnim količinama. I onda doživite svaki po sto godina!



Zlatan Gavrilović Kovač


Post je objavljen 06.10.2024. u 22:06 sati.