Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Stari grad Đurđevac – Legenda o Picokima

Đurđevac (5.834 stanovnika – 2021. g.) je naselje u Koprivničko-križevačkoj županiji te je sjedište područja Grada Đurđevca (7.378 stanovnika – 2021. g.) u kojem je još osam naselja (Budrovac, Čepelovac, Grkine, Mičetinac, Severovci, Sirova Katalena, Suha Katalena i Sveta Ana). Prvi pisani dokument je isprava kralja Bele IV. (Ostrogon, Mađarska, 29. studenoga 1206. – kraj Budima, 3. svibnja 1270.) koja potječe iz 1267. godine, a potom se spominje i u popisu župa Zagrebačke biskupije iz 1334. godine.

384

U naselju Đurđevac odlučili smo posjetiti Stari grad Đurđevac koji se nalazi na sjevernom dijelu naselja i poznat je po legendi o Picokima.

384

Legenda o Picokima se usmenom predajom prenosila više stoljeća, dok se najstariji pronađeni zapis o toj Legendi nalazi u rukopisu iz 1898. godine. Legenda je temeljena na povijesnim događajima iz vremena osmanskih osvajanja polovinom 16. stoljeća. Zahvaljujući lukavstvu jedne starice, na njen prijedlog kapetanu grada, branitelji Starog grada Đurđevca su iz topa ispalili picoka (pjetlića) pa su Osmanlije zaključile da u utvrdi ima hrane u izobilju i tako završili opsadu. Od tada se žitelji Đurđevca nazivaju Picoki.

384

Stari grad Đurđevac je izgrađen u 14. stoljeću na uzvisini usred močvare i danas je jedna od najočuvanijih utvrda gotičko-renesansnih obilježja u kontinentalnom dijelu Hrvatske te je rijedak primjer nizinske vodene utvrde (wasserburg). Stari grad je nepravilnog poligonalnog oblika. Tijekom stoljeća se nadograđivao, a u 16. stoljeću je dobio branič kulu. Iz istog razdoblja je i vanjsko dvorište oko kojeg su, na ostacima starih zidina koji su imali dvije kružne kule, podignuti drveni bedemi 2011. godine.

384

Obišli smo Stari grad Đurđevac u kojem se danas nalazi ugostiteljski objekt u prizemlju i Muzej Grada Đurđevca na katu.

384

Karta naselja Đurđevac s lokacijom Starog grada Đurđevac.

344

Post je objavljen 02.10.2024. u 20:50 sati.