Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/moreplanina

Marketing

Triglav

Triglav, ali nije baš Triglav već neki drugi vrhovi u Triglavskom narodnom parku.

Izazovno, naporno, teško, opasno.

Bio je početak rujna ove godine i dobio sam poziv od kolege da se pridružim trojici planinara u avanturi po Triglavu.
Od Mojstrane smo se uputili prema Zgornjoj Radovni te malo prije mjesta ostavili auto uz cestu i započeli dvodnevnu avanturu.





Entuzijastičan početak avanture



Prvih 4,8 km lagana je šetnica kroz šumu, a onda počinju znoj i patnja. Sljedećih 4,6 km napravi se, meni do tada, nevjerojatni uspon od 1440 m visinske razlike.

Pogled na dolinu od kuda smo krenuli.



Prvi nam je cilj popeti se na Spodnju Vrbanovu špicu pa grebenom preko tri vrha doći do konačnog cilja Visoke Vrbanove špice. Uspon je težak, dio ideš na sve četri, dio je ferata. Moram paziti gdje stajem, jer ako napravim odron ugroziti ću kolege koji su ispod mene. Na vrhu ćemo malo odmoriti, pojesti sendvič, popiti pivu i zaboraviti na svu patnju koju smo prošli do vrha. Kako se približavamo vrhu u daljini se čuje grmljavina, nakupljaju se oblaci, grmljavina je sve bliže. Kolega mi ozbiljnim glasom govori da ne bi bilo pametno ostati na vrhu i odmoriti već čim prije pobjeći sa vrha. "Mnogi su poginuli od groma u ovim planinama" kaže on. Mislim se ništa od mog sednviča i pive.
Osvajamo prvi vrh Spodnju Vrbanovu špicu (2294 m.n.v.), nema zaustavljanja, nastavljamo dalje po grebenu. Spuštaš se, pa dižeš, pa opet spuštaš pa opet dižeš, nikako doći do h....e Visoke Vrbanove špice.




Kaže kolega evo nas izgleda na vrhu, napokon. Dođemo mi na taj vrh, a ono


Vrh opet u daljini.

U sredini Visoka Vrbanova špica (2410 m.n.v.), lijevo Dom Valentina Staniča, desno Triglav (2864 m.n.v.) u oblacima.


Evo nas napokon na vrhu, kažem: "samo se vi slikajte ja odoh pojest i popit". Spustim se 100m od vrha, nađem neku travicu, sjednem, izvadim sendvič, otvorim pivu, uživam.
Sendvič na pola, piva na pola, sad je najljepše. Osjetim kap na licu, pa nećeš valjda, osjetim i drugu. Ubrzam, žvačem, počinje kiša. Uspijem pojesti, piva na pola, oblačim kabanicu, krećem prema domu.
Vidim kolege stižu i zajedno se spuštamo, ja sa pola pive u ruci. Počinje tuča, temperatura naglo pada, piva još u ruci, zebu me prsti. Ili prsti ili piva i prolijem ja tu moju pivu koju sam cijeli dan željno priželjkivao.
Stižemo do doma, mokri, promrzli.

E sad se mislim "da mi je ovo prvo planinarenje bilo bi mi i zadnje"



Drugi dan dvojica kolega prije zore penju se na Begunjski vrh ( 30 min od doma) da bi dočekali svitanje.

Svitanje


Dom Valentina Staniča i Rjavina (2532 m.n.v.) u pozadini, naš cilj drugoga dana.



Jedna anegdota, ali je neću ispričati do kraja. U domu nije radio wc, bio je samo poljski. Uđem ja u taj wc, lijepo, sve od drva, dignem dasku, a ono jao. Istežem vrat, kao labud, prema vani, hvatam zrak da ne padnem u nesvjest...

Taj dan krenuo sam sa ekipom, ali koljeno je popustilo i odlučio sam se odvojiti od njih i krenuti sam u dolinu. Ako koljeno otkaže tko će me skinuti sa planine, bolje je da polako krenem sam. Neću se valjda izgubiti.



Spuštam se ja sam niz planinu, vidim neki mali dreki. Mislim se, bezbrižno, to je od divokoze. Kada sam naišao na veliki drek, jbt ovo je od medvjeda rolleyes˛. Nije mi bilo lako.




Spuštanje je bilo beskrajno, nikad kraja. 16 km spuštanja, 1600 m visinske razlike od vrha do dna. Zaradio sam žuljeve na obije pete. U subotu ih idem probiti do Hahlića. Pametniji popušta pa neka boli.



Najgore mi je bilo proći kroz krdo krava. Gledam ja njih, gledaju oni mene, a rogovi veliki. Tražim pogledom bika, gledam imam li štogod crveno, gaće se tresu. Ufff, hodam, mislim hoću li potrčati, hoće li one zamnom? Uspio sam, YES.



Samo ljubav.




VRATITI ĆU SE!



Post je objavljen 02.10.2024. u 20:35 sati.