Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

RADOVI NA ZVIJEZDI I GAZI U KARLOVCU DOBILI STRUČNU POTVRDU


GEOTEHNIČKI PROJEKT ZAŠTITE
GRAĐEVINSKE JAME - NIJE POSTOJAO


Javnost je putem medija i elektronski i pisanih upoznata s mukama Karlovčana koje su stanovnici doživjeli radi oštećenja na svojim stambenim objektima koja su se događala u zoni gdje je rađena gradska kanalizacija.
Neshvatljivo je bilo da zbog rada stroja pri kopanju kanala za polaganje cijevi moraju pucati i ne samo pucati već se doslovno razdvajati zidovi kuća, što je bilo apsurdno. Građani kvartova Zvijezde i Gaze u Karlovcu poduzeli su komunikaciju o tom problemu na sve strane, u početku su bili neshvaćeni, čak su se obratili i Europskoj komisiji, da bi nakon višemjesečne borbe dokazivanja da s projektom nešto nije u redu - stiglo objašnjenje.
Priopćenje Građanske inicijative Gaze primila sam 30. rujna, te ga objavljujem. (m.zouhar zec)



„Na temelju pregledane dokumentacije za projekt Aglomeracije Karlovac - Duga Resa, koju je građanskim inicijativama Zvijezde i Gaze u Karlovcu dostavilo poduzeće Vodovod i kanalizacija (dalje: VIK), potvrđene su sumnje zabrinutih građana da u Glavnom projektu Aglomeracije Karlovac - Duga Resa NIKADA NIJE POSTOJAO Geotehnički projekt zaštite građevinske jame za radove na izgradnji kanalizacije u karlovačkoj Zvijezdi.

Na inzistiranje građana, konačno je dostavljena dokumentacije iz koje proizlazi da je tek u lipnju 2024. po prvi puta tvrtka Geoekspert iz Zagreba, inače ugledna i stručna projektantska tvrtka, po narudžbi VIK-a, izradila Glavni geotehnički projekt zaštite građevinske jame za kolektor u ulicama Kraševa, Klaićeva i Strossmayerov trg.

Ovo izuzetno začuđuje, jer je spomenuti geotehnički projekt napravljen tek u lipnju 2024. nakon građanskog pritiska i mjesecima nakon što su radovi u tim ulicama već završeni s katastrofalnim posljedicama po susjedne objekte. Kao što javnost već zna, u tim je ulicama došlo do teškog oštećenja preko 70% zgrada u zoni izvođenja radova.

Zanimljivo je i činjenica da je revident Glavnog geotehničkog projekta zaštite građevinske jame, koji je izradila tvrtka Geoekspert u lipnju 2024; upravo magistar Krešimir Bolanča, koji je cijelo vrijeme uvjeravao javnost da je sve u redu, iako je i on sam morao biti svjestan da Glavni geotehnički projekt zaštite građevinske jame za iskope u Zvijezdi nije postojao.

Iz činjenice da je tvrtka Geoekspert po prvi puta tek u lipnju 2024. napravila spomenutu dokumentaciju, proizlazi da Glavni geotehnički projekt zaštite građevinske jame u Glavnom projektu Aglomeracije Karlovac - Duga Resa za radove u Zvijezdi nije niti postojao. To predstavlja težak i kriminalan propust tijela gradske uprave Grada Karlovca koje je bilo zaduženo za izdavanje građevinske dozvole. To tijelo je Upravni odjel za prostorno uređenje i poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja. Također, ovaj nemar i neodgovornost se odnose i na samo poduzeće VIK, koje je dopustilo da se ovako zahtjevni radovi izvode bez Glavnog geotehničkog projekta zaštite građevinske jame, koji bi trebao biti temeljni tehnički dokument za izvođenje iskopa kanalizacije na dubinama do 7 metara.

Pošto su se nesumnjivo radovi u Zvijezdi izvodili bez potrebne geotehničke dokumentacije, ne čudi da je došlo do ovako teških i katastrofalnih oštećenja javnih i privatnih zgrada u povijesnoj jezgri grada Karlovca.

S odvjetničkim uredom koji pruža svoje usluge inicijativama oštećenih i zabrinutih građana gradskih četvrti Zvijezda i Gaza u Karlovcu, građani će razmotriti postoje li osnove i za krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba Grada Karlovca i VIK-a zbog ovako teških propusta. U dogovoru s pravnim uredom koji zastupa oštećene i zabrinute građane Karlovca, razmotrit će se i mogućnost prijave nadzornih inženjera, FIDIC inženjera, izvođača radova i voditelja projekta Aglomeracije Karlovac - Duga Resa.“



Post je objavljen 01.10.2024. u 07:21 sati.