Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PROSVJED HRVATSKIH UMIROVLJENIKA



RIJEČ JE O MIROVINI OD 60 POSTO PROSJEČNE PLAĆE


Prosvjed umirovljenika pod imenom „Prosvjed protiv siromaštva“ održati će se 1. listopada u 12 sati , što znači danas i to na Trgu bana Jelačića, na Međunarodni dan starijih osoba. Prosvjed su umirovljenici najavili još prije mjesec dana, ali predsjednik stranke Blok umirovljenici zajedno Milivoj Špika poziv na prosvjed ponovio je 30.rujna.“ Glavni zahtjev umirovljenika će biti da tražimo od Vlade RH da ispuni svoje obećanje i da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće. Od njega nećemo odustati i ovo je samo prvi korak,“ rekao je Špika.

„ Naš glavni temeljni zahtjev će biti da tražimo od Vlade da ispuni svoje obećanje i da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće. Od njega nećemo odustati i ovo je samo prvi korak“ rekao je predsjednik Špika. No rekao je i slijedeće .“ Oko 60 posto umirovljenika prima mirovinu koja je na liniji siromaštva ili ispod linije siromaštva, a tu posebno su tu tzv. radničke mirovine, njih oko 940.000, od kojih gotovo 700.000 ima mirovinu manju od 550 ili 600 eura, a što je ispod granice siromaštva.“
Predsjednik stranke Blok umirovljenici zajedno Milivoj Špika pozvao sve građane, umirovljenike, radnike, studente da dođu na prosvjed. Dodao je i da se umirovljenici koji ne mogu doći u Zagreb, a žele sudjelovati u prosvjedu, u podne 1. listopada okupe u svojim mjestima i gradovima i s nekoliko minuta tišine podrže prosvjed. Pozvao je i radnike da na nekoliko minuta simbolično obustave rad, a vozače da zatrube.
Najavio je kako će govornici biti iz redova umirovljeničkih udruga i sindikata, a osim njega, govorit će i predstavnik seniora SDP-a, a najavljen je i govornik iznenađenja. (mzz)




MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. rezolucijom 45/106. Dan se obilježava od 1991. svake godine 1. listopada.
Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima društva osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.
Izvor: Wikipedia




Post je objavljen 01.10.2024. u 05:48 sati.