Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konobarica123

Marketing

Spisateljice biraju

Danas stigli autorski primjerci!
Jeeei!
Moje drugo ukoričenje, a prvo ovogodišnje.
No o čemu se radi možda će najbolje reći dio iz blurba knjige koji potpisuje njena urednica.
"Spisateljice biraju drugi je naslov u mom zamišljenom nizu knjiga (radnog naslova Žena ženama). Radim na ženskoj podršci onako kako najbolje znam. I snagom koja mi je još preostala. Nakon što netko uzme ovu knjigu u ruku, možda će poželjeti ponovno pročitati tekst iz kojeg lik dolazi, a možda će posegnuti za knjigom autorice koja o tom liku piše. U oba slučaja pobijedit će književnost."
Julijana Matanović
Ima nas dvadeset i četiri, a da likova bude jedan manje, pobrinula se Ana Karenjina koja je izbor dvije autorice.
Svaka svojim stilom, kratkom pričom, pjesmom, esejom ili stručnom raspravom opisale smo svoj najdraži književni lik. Tekstovi, ono što sam iščitala i više su nego zanimljivi.
Unutarnje grafičko uređenje knjige identično je Julijaninoj zbirci Tko se boji lika još za koju mi je prosto nevjerojatno da je samo tako prošla ispod radara.
U oba slučaja, u obje knjige književni likovi koje poznajemo u njihovim okruženjima, djelima koja su ih iznjedrila, izlaze u neke druge, naše svjetove i postaju drugačiji od onih kakve ih znamo.
Interesantan i zanimljiv koncept za koji je trebalo hrabrosti, no Julijana je hrabra žena pa, kao što napisah danas u fb objavi, ova zbirka ne treba biti čuđenje već užitak.
Preponosna što sam dio projekta i prezahvalna na još jednoj pruženoj šansi pozivam ljubitelje pisane riječi na čitanje. Jer ovdje dobiva i pobjeđuje književnost. Na jedan drugačiji i sasvim iskreni, čitateljski način.

Izdavač je umjetnička organizacija Lađa od vode, a knjigu možete naručiti na njihovoj web stranici (za sada).

Za sljedeći post nadam se sličnoj objavi. Drugog ovogodišnjeg ukoričenja.
Tika-taka :)





Post je objavljen 26.09.2024. u 21:01 sati.