Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SRPSKI PROIZVOĐAČI JABUKA NA „ GULFOOD GREEN“ SAJMU



TRAŽE NOVA TRŽIŠTA

Proizvođači jabuka iz Srbije, prvi put će predstaviti svoju izvoznu ponudu na Međunarodnom sajmu "Gulfood Green" koji se od 24. do 26. rujna održati u Dubaiu, najavila je Privredna komora Srbije koja
organizira podršku projekta "Promocija trgovine na istoku" (Trade Promotion East) koji provodi Međunarodni trgovinski centar (ITC), a financira Vlada Švicarske. "Gulfood Green" je sajam koji se prvi put održava u Svjetskom trgovinskom centru Dubai (DWTC), a u okviru Nacionalnog paviljona Srbije.
Precizirano je da će u Hali 3 izlagati "Ćirić Agro MĐŽ", "COPA", "AgroCorp Duo", "Srbovoće" i "Mirax Agrar".

Savjetnica predsjednika Privredne komore Srbije Dušanka Kalezić navela je da će ovaj svjetski sajam okupiti globalnu zajednicu u industriji hrane, od proizvođača do stručnjaka, sa ciljem da razmjeni znanja, iskustva i inovacija. Prema njenim riječima, globalna izložba je posvećena promoviranju zdravijeg i održivog sistema prehrane sa fokusom na predstavljanje svježeg i smrznutog voća i povrća, biljnih proteina i organskih proizvoda.
"Također, u fokusu ove izložbe biti će i primjena najinovativnijih tehnologija u prehrambenoj industriji", rekla je Kalezić.
Istakla je da je među prioritetima Privredne komore Srbije da uz tehničku podršku razvojnih projekata, pomogne domaćim kompanijama da nađu alternativna i nova tržišta za plasman svojih proizvoda, posebno u segmentu svježeg voća i povrća te da i povećaju izvoz. "Trudimo se da ih povežemo sa globalnim tržišnim igračima, da ih uključimo u međunarodne lance snabdijevanja. Srpski izvoznici jabuka imati će mogućnosti da steknu uvid u tehnologije koje će pokretati budućnost prehrambene industrije. U okviru sajma planirana je i studijski posjet i organizacija B2B sastanaka",izjavila je Kalezić.
"Projekat Promocija trgovine na istoku", fokusiran je na jačanje konkurentnosti i održiv rast izvoza malih i srednjih poduzeća u agro biznisu, kao i na jačanje kapaciteta organizacija koje pružaju podršku malim i srednjim poduzećima.

Izvor:
Agencija Beta, mzz


Post je objavljen 22.09.2024. u 06:57 sati.