Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ORUŽJE SRBIJE



ZA ODVRAĆANJE POTENCIJALNOG AGRESORA

Na prikazu sposobnosti vojske Srbije 20. rujna na aerodromu u Batajnici, koje su mogli vidjeti građani, bilo je više od šest tisuća pripadnika vojske i Ministarstva obrane, 2,5 tisuća komada oružja i više od pedeset aviona, izvjestila je Al Jazeera TV. Aleksandar Vučić je u izjavoi rekao da je vojska sada, sedam, osam, a možda i deset puta jača.- O snazi vojske Srbije Vučić u izjavi argumentira mišljenje generala Mojsilovića, osobe koja je učesvovala u ratoima kaže Vučić, jer Mojsilović misli da je srpska vojska sada deset puta jača nego što je bila.

MODERNIZACIJA VOJSKE SRBIJE

Srbija je u posljednjih osam godina modernizirala vojsku. Od Kine je kupila protuzračne sisteme i dronove, Rusija joj je donirala 10 aviona Mig -29 kao i 20 oklopnih vozila i 30 tenkova.Prije dva mjeseca je dogovorena kupnja 12 francuskih aviona Rafale.
Za ovu godinu Srbija je namijenila 1,5 milijardi dolara za obranu, ali je predsjednik Vučić u siječnju najavio da će za dodatno naoružanje iz buđeta biti izdvojeno još 799 miliona dolora.

Vučić je rekao da su već naručili višecijevne bacače raketa iz izozemstva, ali će nabaviti i neko od oružja koje će imati domijaciju te praviti i stratešku i taktičku prednost za Republiku Srbiju, ali sve u cilju odvraćanja potencijalnog agresora na teritoriju Srbije.” Poznato je da Srbija nema nikakve agresivne ili ofanzivne namjere”, rekao je predsjednik Srbije Vučić.
Vojni analitičar Dragan Kolundžija vojna osoba u mirovini koji je začuđen srpskom kupovinom oružja, kaže – “ Tko je potencijalni agresor? Ali kada gledate uprošteno, za nas je potencijalni agresor NATIO. Mi za takav napad ni u kom slučaju, neznam koliko naoružanja da kupimo, da imamo…” “ Prelaskom na sasvim drugu tehnologiju, bojim se da ćemo mi imati problem sa ljudima. Po jednom avionu potrebno je imati dva do tri pilota, to znaći 24 do 36” – kaže Kolundžija.

VOJNI ROK OD 75 DANA

Prikaz sposobnosti vojske Srbije upriličen je samo nekoliko dana nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučič najavio vraćanje obveznog služenja vojnog roka u trajanju od 75 dana. U obvezni vojni rok pripadaju mladići u dobi od 18 do 27 godina, a sada je u Srbiji takvih 350 tisuća. Prema riječima premijera Srbije Miloša Vučevića sredinom sljdeće godine početi će proces pozivanja mladića u kasarne, jer su na sjadnici Vlade Srbije 20. rujna ministri podržali prijedlog predsjednika Srbije za obvezno služenja vojnog roka. Sad je u Srbiji, prema informacijama Al Jazeere, 11 centara za obuku.

Uskoro će kaže predsjednik Vučić, prema riječima reporterke AL Jazerre, nabaviti novo oružje koje je bolje, “ kako kaže, čak i od američkog raketnog sistema. (m.zouhar zec)



Post je objavljen 21.09.2024. u 12:43 sati.