Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Francamente, Komad malog i Međugorje

Tri teme, s obzirom da sam sinoc bila preumorna za pisanje - nadoknađujem danas.
Sinoc (srijeda, Teatar ITD, početak 20 sati) otišla sam, na preporuku Ivane Crnoje, gazdarice "Pobjede" iz Osijeka, pogledati jednu posebnu predstavu. "Francamente" . U ITD-u nisam bila baš davno, ali eto prigode....Prof. Senker sjedi do mene...Ma, vratilo me zaista u neka lijepa vremena...
Radi se o autorskom projektu Petre B. Blaškovic, koja je glumila na talijanskom i hrvatskom jeziku, a titlovi su išli usporedno. (Titlove sam prvi put vidjela u slovačkoj Operi, a nedugo zatim i u zagrebačkom HNK.)
Što kaže Petra?
"Neke su ideje u nas usađene davno, vjerojatno otkada ni sami nismo svjesni da su se dogodile i sazrijevaju dugo. Franca Rame i njezin suprug, nobelovac Dario Fo za mene su uvijek bili simbol slobode govora. U svojem angažiranom kazališnom djelovanju bili su hrabri...
Ovo je hommage Franci Rame, njenim kazališnim tekstovima., životu, djelu i aktivizmu. Ova dokumentarno biografska predstava (monodrama) sadrži onu žensku komponentu i tematiku vezanu uz položaj žene u društvu o kojem je Franca uvijek govorila , glumila, pisala."

Tema žene, silovanja, zlostavljanja žena, ali i o ženi - Medeji (posebno upečatljivo) - o tome progovara Rame. Potresno, iako su bila čitana samo neka razmišljanja i dijelovi čitanja iz predstava.....Duboko, teško - ali, vrijedilo je pogledati.

20240918-201101-2

Petra B. Blaškovic u ulozi France Rame

Žena, izazovi i problemi sa kojima se susrece....Razmišljam o mami. Borac moj najveci! Pa se sjetim Norike, kcerke Djeda br 2. , koja se - s istom dijagnozom kao moja mama danas, nije htjela boriti. Pustila je plin i zauvijek zaspala. Tko je pobjednik?!

Danas, večeras (četvrtak) - promocija knjige "Komad malog" Elize Clark. Nagrađeni prvijenac Elize Clark također progovara o sudbini žene, mlade žene - eksperimentiranju sa drogama, sexom i alkoholom.....Mlada junakinja se prema muškarcima ponaša onako, kako se obično muškarci ponašaju prema ženama....
"Urnebesno otrovno ...Ovaj ce vas roman natjerati na gromoglasan smijeh i na odvracanje pogleda od užasa." - The Guardian

Neka vrsta "Trainspottinga", sa ženskom glavnom junakinjom...


20240919-200902

S lijeva na desno: Mirta Jurilj, autorica Eliza Clark i moderatorica Patricija Horvat.

Zagrebačka promocija romana “Komad malog” Elize Clark održala se u klubu Backstage — Mala Opera (Dalmatinska 5). Osim autorice, u razgovoru su sudjelovali i prevoditeljica Mirta Jurilj, a razgovor je moderirala Patricija Horvat.

Tema broj tri: Međugorje. Danas je iz Vatikana odlučeno o Međugorju. Kažu: da, idite, molite se Gospi - ali vidilice ne priznaju.
I imaju pravo. Ako si vjernik, onda Međugorje ima drugačije značenje i dolaziš radi svoje vjere. Ne praviš od vjere turističko središte. Jer to onda nije to. Želiš novčani probitak, a svakako ne tražiš molitvu i mir. I tako - nije ni Vatikan tintu pio!!!! Točno ovakvu razumnu, normalnu odluku sam i očekivala.

Ljubim!



Post je objavljen 20.09.2024. u 01:04 sati.