Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KATOLIČKE ŠKOLE U RH



NIJE IDEOLOGIJA, VEĆ SUSTAV VRIJEDNOSTI

Hrvatska u školskoj 2024./ 2025. godini ima 12 katoličkih osnovnih škola, 12 srednjih katoličkih škola, te jednu glazbenu osnovnu školu. Od 2014. kada je bilo pet katoličkih osnovnih škola koje je pohađalo 724 učenika, njihov broj kontinuirano raste, tako da je 2024. godine 12 katoličkih osnovnih škola pohađalo ukupno 2 654 učenika, piše Glas koncila u broju od 15. rujna.


U katoličkoj tiskovini Glas koncila je i informacija da je nedavno osnovana katolička škola u Sisku u koju je upisano jedno odjeljenje djece u prvi razred osnovne škole a „ trećeg dana nastave, u srijedu 11. rujna 2024.sisački biskup Vladimir Košić blagoslovio je novouređeni prostor škole, koji je na lokaciji Šetalište Vladimira Nazora u Sisku“. „ Na svečanosti otvaranja i blagoslova nove katoličke škole u Sisku biskup Košić je učenicima i učiteljima stavio na srce riječ Božiju i molitvu rekavši“ To je naše najjače oružje koje nas osposobljuje za velike napore i daje moć da nadvladamo sve zapreke“.

Biskup je rekao da je katolička škola čuvarica znanja, ali i katoličkog odgoja, jer se djeca trebaju izgrađivati tako da postanu dobri članovi društva, članovi Crkve, izvrsni po znanju, ali još više po dobroti temeljene na vrijednosti koje živi Katolička crkva. Biskup je dalje rekao da „time mi njegujemo svoj katolički identitet, koji je u moderno vrijeme ugrožen i napadan, ali nas ne motiviraju neprijatelji“ već dobre rezultate želimo postići „zbog jednog pravog Učitelja, Isusa Krista našega Gospodina“. Biskup Antun Škvorčević koji je predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katolički odgoj i obrazovanje rekao je da katoličko nije ideologija, već sustav vrijednosti koji dolazi iz evanđelja Isusa Krista, a kada taj vrijednosni sustav ulazi u živote mladih ljudi, to je duhovni korak kojem se treba radovati . Otvaranju katoličke škole u Sisku bili su prisutni predstavnici državne i županijske vlasti, navodi Glas Koncila.

PRIVILEGIRANO MJESTO ODGOJA

Nacionalni ured za katoličke škole Hrvatske biskupske konferencije na svojoj Internet stranici objašnjavajući razloge svoga postojanja između ostaloga piše „ U svome poslanju Crkva pronalazi razlog za osnivanje i djelovanje katoličkih škola. To poslanje je dovesti čovjeka do njegova ljudskog i kršćanskog savršenstva, do njegove zrelosti u vjeri. Posebna pozornost posvećuje se općim kriterijima koji moraju usklađivati kulturalne, didaktičke, društvene, građanske i političke odabire. Ti odabiri moraju uvijek biti vjerni Evanđelju koje naviješta Crkva. Evanđeoski principi postaju norme odgoja, nutarnji pokretač i konačno odredište.
Katolička škola je privilegirano mjesto kršćanskoga odgoja kao dio evanđeoskoga poslanja Crkve. Crkvenost katoličke škole stoga, nije neki vanjski dodatak, nego temelj, izvor i sadržaj njezinoga katoličkog identiteta kao odgojno-obrazovne ustanove.
Katolički identitet škole ne pretpostavlja zatvaranje pred svijetom, pred drugima i drugačijima, nego upravo suprotno, pretpostavlja još veće dijaloško otvaranje prema svijetu, drugima i drugačijima. Katolička škola odgaja svoje učenike za uspješno promicanje dobra zemaljske zajednice, a u isto vrijeme pripravlja ih za službu širenja Božjega kraljevstva da živeći uzornim apostolskim životom postanu spasonosni kvasac ljudskoga društva.“
(mzz)


Post je objavljen 19.09.2024. u 07:40 sati.