Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ERDOGAN U RADNI POSJET POZVAO PREDSJEDAVAJUĆEG BiH



TURSKA ĆE I DALJE PODRŽAVATI RAZVOJNE PROJEKTE

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović boravio je u Istanbulu, gdje je 14. rujna stigao u radni posjet predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu na njegov poziv.

Predsjednik Erdogan je rekao da je s Bećirovićem detaljno razmotrio sve aspekte bilateralnih odnosa između Turske i Bosne i Hercegovine.
“Razmijenili smo i mišljenja o regionalnim dešavanjima sa akcentom na Balkan. Dotakli smo se i genocida koji se provodi u Gazi i koracima koji će protiv Izraela biti poduzeti pod okriljem Ujedinjenih nacija. Kao što svi znate, Republika Turska je od samog proglašenja nezavisnosti podržavala i bila uz Bosnu i Hercegovinu i tako će ostati uvijek. Nastavljamo odlučno podržavati teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine“, rekao je Erdogan podsjetivši kako Turska doprinosi miru i stabilnosti BiH i regije kroz učešće u Vijeću za implementaciju mira i u međunarodnoj misiji ALTEA. Erdogan je rekao da je od iznimne važnosti da se očuva kultura suživota i postigne društveno pomirenje uz inkluziju svih.

“Temeljem iskustava iz prošlosti, ne smijemo zaboraviti da svaka neželjena dešavanja u Bosni i Hercegovini predstavljaju prijetnju po stabilnost cijele regije. U osnovi našeg pristupa prijateljskoj i bratskoj Bosni i Hercegovini, uz naše povijesne i kulturološke veze, leži upravo ovo shvaćanje. U tom kontekstu, želimo da u miru i na najbolji način proteknu lokalni izbori koji će se u BiH održati 6. listopada“, rekao je Erdogan.
Na sastanku su Erdogan i Bečirović razgovarali i o koracima koji će dodatno intenzivirati i povećati suradnju između dvije zemlje, a Erdogan je rekao da se nada da će do kraja godine trgovinska razmjena Turske i BiH dostići milijardu dolara te da nastavljaju raditi i na povećanju tih brojki.

“Razgovarali smo i o procesu izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd. I ovom prilikom sam rekao da mi je želja da se taj projekat što prije realizira. Mom dragom bratu sam rekao i da ćemo nastaviti podržavati razvojne projekte u Bosni i Hercegovini, posebno u sektorima energetike i infrastrukture. Raduje nas što su turski turisti u prvih sedam mjeseci bili najbrojniji u BiH i što su pretekli i turiste iz susjednih zemalja. Uskoro ćemo potpisati i sporazum koji će omogućiti da naši građani mogu uzajamno putovati sa ličnom kartom i tako ćemo dodatno ojačati veze među našim narodima“, rekao je turski predsjednik Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenosi agencija Anadolija. Turski predsjednik je dodao da su razgovarali i o vojno-sigurnosnoj saradnji, sa posebnim osvrtom na razvijanje odnosa u području obrambene industrije.

Erdogan je rekao da je tokom sastanka iznio i očekivanja koja Turska ima u zajedničkoj borbi protiv terorističke organizacije FETO. (globalna teroristička organizacija.op.a.)
Tayyip Erdogan je podsjetio je da je Turska podržala pripremu i usvajanje Rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici i proglasila 11. septembar Danom sjećanja na genocid u Srebrenici s ciljem da se takvi stravični zločini više nikada ne ponove.
“Nažalost, danas u Gazi i okupiranim palestinskim teritorijama svjedočimo sličnom masakru koji je pred očima cijelog svijeta izveden u Bosni i Hercegovini 1990-ih godina. Počinitelji genocida u Gazi, poput onih u Srebrenici 1995., će odgovarati pred međunarodnim sudovima“, poručio je Erdogan.
Dodao je da će Izrael zasigurno biti procesuiran za ubistvo više od 41.000 Palestinaca u Gazi, uključujući i tursku aktivistkinju Aysenur Ezgi Eygi, koju su izraelski vojnici ubili prošlog tjedna na okupiranoj Zapadnoj obali. ( Agencija, mzz)



Post je objavljen 15.09.2024. u 09:58 sati.