Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Voda u ušima

Počela je šahovska olimpijada u Budimpešti. Šah sam prestao igrati i za ekipu, mada sam uplatio godišnju članarinu, muški šah odavno ne pratim, ovi šahisti preko 2700 rejtinga su postali daleki svemir za nas obične smrtnike, jedino pratim daleko najjačeg igrača Carlsena, i od njega mnogo slabijeg svjetskog prvaka Kineza Ding Lirena, koji je nakon osvajanje svjetske titule obolio od teškog oblika depresije, te izuzetno dugo nije nastupao i već se pretpostavljalo da neće ni braniti titulu protiv najmlađeg izazivača u povijesti mečeva za titulu Indijca Gukesha, no izgleda da terapija djeluje i prijavljen je za olimpijadu, igrao je jedan od dva meča i remizirao protiv po rejtingu dosta slabijeg od sebe u meču kojeg je Kina dobila 3,5;0,5 jer su ostali Kinezi pobijedili.
Na olimpijadi se igraju mečevi na 4 ploče, a ekipe su prijavljene na 5 igrača, znači svako kolo netko pauzira. Ja dakle već više godina, otkako sam se prestao natjecati i automatski gubio rejting, pratim isključivo ženski šah, ljudskiji je, griješi se, prvi dan je moja srpska frendica spasila poziciju koju je kompjutor ocijenio s minus 4, u prijevodu, apsolutno izgubljeno, sramota ne predati. Završilo je ipak remijem. Inače primjetio sam jednu zanimljivu stvar, sa svim Ukrajinkama sam fejs prijatelj, od Srpkinja su mi prijateljice dvije, znači pola, od Hrvatica nitijedna, samo sam frend sa selektorom i kapetanom, koji je inače registriran za Š.K. Krk kao i ja, u mirovini, kao i ja, ne igra za klub, ali eto putuje sa ženama ;)Igra se takozvanim švicarskim sustavom, ždrijeb je u prvom kolu dirigiran, igraju jače protiv slabijih ekipa i tu sam primijetio zanimljivu stvar, muškarci su svejedno uglavnom u najjačim ekipama, Kinezi su eto jedan od rijetkih izuzetaka, svjetski prvak nije igrao, no na kraju će se možda ispostaviti da su oni jači bez njega jer ostali bez pardona pobjeđuju. U ženskoj konkurenciji su pak najjače igračice mahom odmarale prvo kolo protiv slabijih ekipa i dan iskoristile za šetnju po Budimpešti i naslikavanje poput Ukrajinke Julie Osmak, prilažem link na njenu šetnju gradom i nadam se da možete vidjeti koliko je bila svježa i zračila optimizmom.

Za olimpijadu spremna


Iako nisam prijatelj niti se ni privatno ne pozdravljam niti s jednom našom šahisticom, uobičajeno pratim njihove partije i navijam, imam privilegiju da eto mogu direktno komunicirati sa selektorom i kritizirati i njega i njih ;). Međutim jučer na linku preko koga pratim prenos olimpijade uživo nisu bile partije naših, a meni je baš trebala aktivna razbibriga i odvlačenje misli prije odlaska danas ujutro na kontrolu u KBC. Odlučio sam se uživati u igri najbolje Ukrajinke ovdje (i kod njih najbolje ne igraju za reprezentaciju, kao ni za Hrvatsku najbolji u muškoj konkurenciji, savezi baš i ne isplaćuju redovito honorare, domoljublje je domoljublje, ali zarađuje se na privatno sponzoriranim turnirima u inozemstvu).
Počelo je očekivano, Julia Osmak je kao bijela odmah stekla laganu prednost i očekivao sam da će rutinski dobiti oko 200 rejting bodova slabiju igračicu od sebe. Međutim ona kao da je krenula što brže realizirati tu prednost sa slobodnim pješakom, meni je zazvonilo za uzbunu u glavi, hoće li ga moći braniti, odmah sam potisnuo misao, ona je mnogo jača igračica od mene, a i dugo je razmišljala. Drugo zvono za uzbunu je bilo kad je dodatno branila pješaka neuobičajeno koristeći lovca kao pješaka, svejedno nisam osjetio opasnost i oluju koja se sprema. Oni koji će eventualno pogledati partiju s donjeg linka trebaju znati da mi koji smo gledali u realnom vremenu nismo imali komentare, koji sad slijede u zagradama. Uslijedio nevjerojatan vatromet , koji je počeo s jako poznatim motivom, žrtvom lovca na h2, no to jučer ni ja, koji sam dosta partija mlad dobio na takve fore, a očito ni Julia nismo primijetili. Egzekucija crne je bila nemilosrdna, nevjerojatno težak poraz, Julia valjda refleksno igra, a slijede "šamar za šamarom", nekad smo govorili kad netko tako "tetura", došla joj je voda do ušiju. Logično bi bilo da joj nakon ovako teškog poraza da još jedan dan hlađenja, logično ali najjače igračice, koje nastupaju na olimpijadi isključivo iz domoljublja, same donose odluke kad su sposobne igrati, a kad ne, kapetani su im samo formalno nadređeni. Bojim se da će inzistirati da ponovo igra, poput pijanca koji ne zna stati. Tko zna, možda je Julia za razliku od nas otpornija na poraze, Ukrajinka je to s prebivalištem u tuđini, rano se morala naučiti boriti za život.
p.s.
strelice desno ispod ploče označavaju novi potez, strelice lijevo vraćanje potez nazad...

I onda katastrofa



Post je objavljen 13.09.2024. u 15:29 sati.