Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

U REPUBLICI SRPSKOJ U UDŽBENIKE PIŠU LAŽI



RATNE ZLOČINCE PROGLAŠAVAJU HEROJIMA

Ministarstvo prosvjete i kulture entiteta Republika Srpska odlučilo je da u nastavne programe osnovnih škola uvede sadržaje u kojima piše da su Ratko Mladić i Radovan Karadžić ratni heroji. Skrenuo je pažnju na to 6. rujna predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović te pozvao visokog predstavnika OHR-a u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da u skladu sa svojim ovlastima, donese odluku o smjeni ministrice Željke Stojičić, kao i da donese nalog o zabrani upotrebe novih nastavnih programa u školskoj 2024/2025. godini, piše agencija Anadolija.“ Visoki predstavnik mora konkretno i principijelno djelovati na cijeloj državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine. Njegova je dužnost da spriječi podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i veličanje ratnih zločinaca", rekao je Bećirović.

OSUĐENI NA DOŽIVOTNI ZATVOR
Protiv Radovana Karadžića Haški sud je podigao optužnicu 1995. za ratne zločine počinjene protiv Hrvata i Bošnjaka na teritoriju Bosne i Hercegovine za vrijeme opsade Sarajeva i zbog izdavanja naredbi koje su dovele do genocida u Srebrenici.
Karadžić je bio u bijegu od 1996. do uhićenja u Srbiji 21. srpnja 2008. Drugostupanjskom presudom Haški sud osudio ga je 24. ožujka 2019. godine na doživotnu kaznu zatvora, zbog počinjenih zločina protiv čovječnosti, istrebljenja, ubojstava, deportacija, nehumanih djela, prisilnog premještanja, širenja terora, protupravnog napada na civile te uzimanje talaca.
Ratko Mladić niz godina nije bio dostupan pravosudnim vlastima jer se skrivao u Srbiji. Županijski sud u Zadru osudio je zbog kaznenih djela ratnih zločina u Hrvatskoj na 20 godina zatvora u odsutnosti. No 26. svibnja 2011. uhićen je u selu Lazarevu kod Zrenjanina u Srbiji. Sud u Hagu prvostupanjskom presudom je 22. studenoga 2017. Ratka Mladića osudio na kaznu doživotnoga zatvora, za zločine genocida, zločine protiv čovječnost i za ratne zločine koje je počinio u svojstvu najviše rangiranog generala u Vojsci Republike Srpske i u svrhu stvaranja Republike Srpske.
Konačnom presudom u Hagu 8. lipnja 2021. potvrđena mu je kazna doživotnog zatvora. I Mladić i Karadžić još su živi i na izdržavanju su kazni zatvora.
Kako je moguće da školskoj djeci koja su rođena nakon rata profesori u Republici Srpskoj smiju lagati u toj mjeri da ratne zločince predstavljaju kao heroje? I ne samo da govore da su spomenuti zločinci heroji, već taj lažni materijal unose i u školske udžbenike. Što će biti posljedice takvih postupaka?

NARATIV DA SU ZLOČINCI - HEROJI
"Izostanak jasne, konkretne i odlučne reakcije Evropske unije mogao bi imati negativne posljedice, ne samo na Bosnu i Hercegovinu, nego i na cijeli evropski kontinent. Protivno temeljnim odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma, školski programi u entitetu Republike Srpske su dodatno diskreditirali nastavni proces, uvodeći u njega opasan narativ da su ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić heroji. Na ovaj način krše se Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i zakoni Bosne i Hercegovine. Učenjem djece da su Mladić i Karadžić heroji, obrazovni sistem entitetu Republike Srpske ciljano veliča zločince i zločinačku politiku", poručio je Bećirović.

Bakir Izetbegović predsjednik Stranke demokratske akcije u BiH izjavio je da ukoliko Ured visokog predstavnika ne reagira, Stranka demokratske akcije će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i krivične prijave zbog nastavnog plana u entitetu RS kojim se veličaju ratni zločinci. Jer nastavni plan u entitetu RS, pojašnjavaju iz SDA, predviđa da u osnovnim školama djeca uče kako su Radovan Karadžić i Ratko Mladić heroji i koji potpuno iskrivljeno prikazuje historijske činjenice, što je novi anticivilizacijski čin vlasti entiteta Republike Srpske, piše Oslobođenje.


Izvor: Agencija Anadolija, m.zouhar zec


Post je objavljen 08.09.2024. u 23:22 sati.