Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zagrebackidekameron

Marketing

Purgeraj: Something stupid ...



U ona vremena kad život bijaše mlad i veseo, razbribiga bi nešto čemu težismo. Brinuli nismo za sutra i živjeli smo ponajviše noću do jutra. Pa se tak zagrepčanci sečaju birtije vu dvorišu na početku Vlaške, točno ispod čuvenog Pere Ustaše na Šalati. Oni kaj su imali penez išli su kod Pere na klopu, a tu i tam zaluta kod njega i poneki siromašni student. Stari Pero, koji je vu Zagreb došel iz dalekog Dubrovnika je, naime, takve častio njegovom čuvenom juhicom. Juhica je bila fina, a on bi svakog dana skuhal novo bure juhe, pak ju je moral nekak potrošit. Pak mu je tak bilo zgodno da se reši tog napitka i uz to da ispadne dobrotvor. Govoril bi:.
„Samo vi jedite djeco moja, i meni je bilo teško kad sam bio mlad i došao u Zagreb, pa znam kako je to biti gladan."
To je bila istina. Pero nikdar ni lagal osim kaj je ponekad kad je mogel i skužil što prevaril poreznu. Kak je navek vu kuhinji nekaj ostalo, a se je bilo fajn za prsteka polizat, ponekad bi siromašne studente Pero znal počastit i ponešto više. Tada bi i govori više:
„Samo vi jedite djeco moja I meni je bilo teško kad sam bio mlad i trbuhom za kruhom došao u Zagreb, pa znam kako je to biti gladan. I ne brinite, platit ćete kad budete imali."

Uglavnom nikdar se ni zbilo da mu je itko ikad to posle platil, al' kad su se ti siromašni studenti skučili, dofatili dobre peneze i postali dobrostojeći građani i poslovnjaci, kod njega su na ručkove dovodili poslovne partnere, a na večeru ljubavnice. Pak mu je ono dobročinstvo u stvari bila izvrsna poslovna investicija. A dolazili su kod Pere i cele obitelji, na subornji il' nedeljni ručak, kak i na godišnjice i obljetnice vsega i vsačega. Pokojni Pero je bil dobar i blag čovek, legenda Zagreba, pak iak ni bil pravi purger, postal je jedan od zaštitnih znakova Zagreba.



No da si ne bi umislili, ovo nije hommage Peri Ustaši ni njegovom sinu Ivici (ovog najbolje poznam) koji danas vodi restoran niti njegovom bratu koji je kao dobrovoljac poginuo u jesen 1991 u obrani Dubrovnika kad su ga opsjedale i razarale divlje horde crnogorskih četnika sa crvenom petokrakom na čelu već jednom čuvenom danas blagopokojnom zagrepčancu, Jimmiju Staniću.

Jimmi je celi život bil pravi zagrepčanac i frajer. Pak je tak, kad je ostaril odlučil zbilježit stare zagrebačke pesmice koje su se popevale u ona vremena i za koje sumnjam da se pevaju danas. Skup sa braćom Justin, čuvenim zagrebačkim muzičarima je snimil niz ploča koje se danas još moreju najt sam vu antikvarijatu. A u ta vremena vsi su znali gotov nna pamet deklamirat te pesmice. Popevali su ih u dobrom društvu kdar bi v glavu udarila dobra kapljica kojoj su zagledavali dno. Ali i kdar bi oko ubila dobra curica koju su vu tem društvu škicali. A curica ko curica. I ona je rad popevala kad bi zagledavala nekog hercih dečka, a ponekad ga i povalila. Baš kak je bilo i obratno.

I da se na kraju vrnemo onoj birtiji z početka. Birtija je danas ruševina z kojom grad ne zna kaj bi štel i počel i zvala se Grand Slam. V njoj su nastupali i braća Justin i Jimmi Stanić koji je tam blizu, stanovalje negde na početku Vlaške (znam di, al vam ne bum otkril kični broj). Iak je radila celi tedan, kult je bil četrtek kaj su onda braća Justin i Jimmi prašili celu noć do jutra. Eto, to su bile terevenke.

Pak se z tih vremena sečam kak je kolega z posla, Željko, kaj je ponekad sviral z njima, z terevenke u petak ujutro išel direktno na posel. Onak mamuran kdar se probudil, mi smo ga na narafski na poslu krili i pokrivali da si dečec malo odspava i dojde k sebi, z đepa je vadil hrpu dojč marki i dinara. A bili su to lep apoeni, se same pedesetače i stotke dojč markof i milijuni bezvrednih dirnarof. Dobra zarada v fušu na koju mu nismo bili zavidni. Pak smo bili kolege i prijateli. Tak se to nekad radilo, a ne denes vsi su vsima zavidni. Jebeš takva vremena.















Update:

Neki se pitaju zakaj sam Jimmija proglasil blagopokojnim? Jimmy je debelo prešel devet banki, a to su godine kdar više ne delaš. Nemreš i da hočeš. Sediš doma i imaš sreće ak ne piškiš i kakiš vu pelene i ponekad se setiš da si još živ. Čekaš smrt il' čekaš stotu, pa kaj prije dojde. Tak je to v životu. Sam bedaki iščeju doživet stotu. Život ima smisao sam ak delaš i ak si aktivan.





Post je objavljen 07.09.2024. u 08:29 sati.