Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PLENKOVIĆ NA BLEDSKOM STRATEŠKOM FORUMU


MINISTRICA FAJON OTVORILA FORUM

U Sloveniji se 2. i 3. rujna održava Bledski strateški forum, a ovogodišnja dvodnevna konferencija nosi naziv "Svijet paralelnih stvarnosti".

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon otvorila je Bledski strateški forum te rekla između ostalog "Ovogodišnji naziv foruma 'Svijet paralelnih realnosti' čini se da je odgovarajući jer oslikava stanje svijeta danas, pokazuje na veliki broj nepravdi i na nejednakosti, pokazuje neiskrenost i duple aršine u donošenju odluka, pokazuje i posljedice neispunjenih obećanja", rekla je gospođa Fajon, dodavši da se broj oružja i konflikata u svijetu samo povećava.
Dodala je da politika i diplomatija moraju nadjačati sve posebne interese koji vode u ovakav razvoj situacija u svijetu.

U kontekstu krize na Bliskom istoku Fajon je pozvala na priznanje Palestine kao suverene države i podršku rješenju s dvije države.
Šefica slovenske diplomatije pozvala je Rusiju da "zaustavi agresiju na Ukrajinu" i dodala da podrška Evropske unije Kijevu ostaje "odlučna".



Premijer Hrvatske Andrej Plenković sastao se 2.rujna na marginama Bledskog strateškog foruma sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom i posebnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan Lordom Stuartom Peachom s kojima je razgovarao o stanju na jugoistoku Evrope i podršci Bosni i Hercegovini nakon otvaranja pristupnih pregovora za članstvo u EU.
Najavio je da će u toku ovog tjedna posjetiti Bosnu i Hercegovinu, prenosi agencija Anadolija
.


Izvor: Anadolija,mzz

Post je objavljen 03.09.2024. u 04:11 sati.