Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MINISTAR OBRANE RH NA GLOBSEC FORUMU U PRAGU



INOVACIJE I DOMAĆA PROIZVODNJA


Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na globalnoj sigurnosnoj konferencija – GLOBSEC Forumu, koji se održava od 30. kolovoza do 1. rujna 2024. u Pragu u Češkoj Republici.

Ovogodišnji GLOBSEC Forum pod nazivom Obuzdavanje oluje (Taming the storm) okupio je vodeće svjetske političare, stručnjake, vojne dužnosnike i predstavnike poslovne zajednice kako bi raspravljali o temama od iznimne važnosti za globalnu stabilnost i sigurnost.
Sudjelovanje na GLOBSEC Forumu potvrđuje predanost Republike Hrvatske u jačanju nacionalne sigurnosti kroz međunarodnu suradnju uz istodobno jačanje vlastitih obrambenih kapaciteta.
Ministar obrane Ivan Anušić tijekom Foruma, među ostalim, održao je sastanak s predstavnicima europske kompanije KNDS, specijalizirane za razvoj i proizvodnju vojnih vozila, sustava i opreme. Glavne teme sastanka bile su suradnja i jačanje kapaciteta Hrvatske vojske, kao i potencijalni novi projekti koji bi uključivali najmoderniju vojnu tehnologiju i opremu.

Ministar Anušić je sudjelovao na prezentaciji u sklopu koje je hrvatska tvrtka DOK-ING donirala Ukrajini svoje napredno vozilo za razminiranje MV-4, koje je steklo međunarodno priznanje zbog svojih iznimnih performansi u uklanjanju mina i eksplozivnih naprava te je važan korak naprijed u hrvatskoj obrambenoj industriji. Ministar je istaknuo važnost inovacija i domaće proizvodnje u jačanju nacionalne sigurnosti.
Ministar Anušić sastao se s ministrom obrane Talijanske Republike Guidom Crosettom.

Tijekom sastanka ministara obrane Anušića i Crosetta istaknuta je dobra suradnja Hrvatske i Italije u području obrane kao i razmjeni informacija i koordinaciji u vezi s aktualnim sigurnosnim izazovima, piše u priopćenju Ministarstva obrane RH.

POTREBA ZA EUROPSKIM POVJERENIKOM ZA OBRANU

Talijanski ministar obrane Guido Crosetto, na Forumu Globsec u Pragu je rekao da hibridno ratovanje ne provodi samo Rusija, već i Iran, Kina i Sjeverna Koreja.“Da je Rusija bila sama, ne bi mogla izdržati izazov u Ukrajini”, ali je imala podršku drugih zemalja. Zapad mora obratiti pozornost na izazov koji dolazi od onih koji žele "otrovati demokracije". “To je ono što Rusija i Kina rade u Africi, gradeći antizapadnu klimu, ali i sa zemljama BRICS-a”, objasnio je Crosetto, a prenijela Agenzia Nova.

Za ministra Croseta izbor od Ursula von der Leyen da imenuje povjerenika za obranu "vrlo je u pravu", jer se Europa tim pitanjem nikada nije bavila. “Nikad nije bilo G7 koji se bavio obranom”, podsjetio je Crosetto, istaknuvši kako će ove godine, pod talijanskim predsjedanjem, prvi put biti imenovanje ove vrste. Promjena u Europi započela je ruskom invazijom na Ukrajinu, nastavio je talijanski ministar obrane. “Shvatili smo da rat nije nešto što smo eliminirali iz Europe i da obrana zahtijeva ulaganja i žrtve”, primijetio je Crosetto, prema kojem su europske zemlje smatrale da je “dovoljno biti prijatelj SAD-a” kako bi jamčile vlastitu sigurnost.
U posljednjih 40 godina niti jedna europska država nije pomislila da se mora osloniti na svoje oružane snage u obrani slobode i demokracije. “Sada kasnimo i moramo požuriti s izgradnjom europskog stupa NATO-a”, objasnio je Crosetto, prema kojemu nema mogućnosti jamčiti sigurnost kontinenta bez potpore Saveza. “Odluka da imamo novog europskog povjerenika za obranu koji će se baviti svim tim je temeljna”, dodao je
talijanski ministar obrane Crosetto.

Na globalnoj razini vodi se "svakodnevni rat sirovinama", posebice u odnosu na Kinu. Interes Kine i Afrike za Rusiju povezan je upravo s plemenitim metalima u naslagama kontinenta, kao što se događa u morskom dnu, smatra Crosetto. “Mnogi su scenariji pred nama, a nijedna europska nacija ne može se sama boriti s tim izazovima”, zaključio je ministar, istaknuvši kako bi potencijalni savez između Kine i Indije mogao biti vrlo zabrinjavajući za europske zemlje, piše Agenzia Nova. (m.zouhar zec)



Post je objavljen 01.09.2024. u 05:15 sati.