Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/starrynight2022

Marketing

HIROŠIMA LJUBAVI MOJA

Na filmskom festivalu u Cannesu 1959. godine, gdje je film isključen iz službene selekcije zbog osjetljive teme nuklearnih bombi i kako bi se izbjeglo uzrujavanje američke vlade, film je osvojio nagradu međunarodne kritike FIPRESCI, i osvojio je prestižni Grand Prix od Udruženja belgijskih filmskih kritičara 1960. godine. Za svoj rad na filmu, scenaristica Marguerite Duras nominirana je za nagradu za najbolji originalni scenarij na 33. dodjeli Oscara. Međunarodni suradnici francuskog filmskog časopisa Positif 2002. godine proglasili su film jednim od 10 najboljih filmova od 1952., kada je časopis osnovan.

Američki kritičar Leonard Maltin Hiroshima mon amour opisao je kao "Rađanje nacije francuskog novog vala". Redatelj novog vala Jean-Luc Godard opisao je njegovu inventivnost kao "Faulkner plus Stravinski" i slavio originalnost filma, nazivajući ga "prvim filmom bez ikakvih kinematografskih referenci". Redatelj Eric Rohmer rekao je: "Mislim da ćemo za nekoliko godina, za deset, dvadeset ili trideset godina, znati je li Hiroshima mon amour bio najvažniji film nakon rata, prvi moderni film zvučne kinematografije".

Film je prikazan u sklopu sekcije Cannes Classics Filmskog festivala u Cannesu 2013. i prikazan je devet puta u Harvard Film Archiveu između 28. studenog i 13. prosinca 2014.

Film ima ocjenu od 96% od 47 kritika na Rotten Tomatoesu s konsenzusom: "Odlikuje se inovativnom tehnikom i zadivljujućom izvedbom Emmanuelle Riva, Hiroshima Mon Amour je dirljiva ljubavna priča kao i promišljena meditacija o međunarodnoj traumi." (Wiki)

Isječak iz filma, moj izbor, gleda se samo na YT, klik na video:


Muzej žrtvama bacanja atomske bombe na Hirošimu, jednominutni prikaz


Post je objavljen 08.08.2024. u 12:26 sati.