Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bellistra

Marketing

Periske

Lijep sunčan dan, čak i ne previše vruć... možda zato što hvatam debelu hladovinu u Zelenoj laguni Poreča.. Sa druge strane uvale hotelskog kompleksa Lotosi.. bar su se tako zvali u vrijeme moje mladosti kad sam kao mlad konobar posluživao na terasama istih..
Danas neznam kako se zovu... Nikad poslije nisam u njih koraknuo... samo pored njih... Sad su tu neki novi klinci, sa novim dres kodom a rekao bih i nekim novim manirama posluživanja, mislim da nemaju ono nešto što smo mi generacije u srednjim pedesetim godinama imali tada...
No, nova vremena novi ljudi, nove uzance...
Samo mjena stalna jest, štono bi se pjesnički reklo...
Daklem.. Ja, moja bolja polovica i Yolly.. (pas maltezer..) ostavismo stvari i otiđosmo na kavu u obližnji beach bar..
Nakon što nas je mlađahni konobar poslužio... gledam kako upravo pristiže jedna obitelj sa pedalinom.. tu se naime, iznajmljuju iste kao i drugi rekviziti.. No, htjedoh reć... dolaze oni zavežu uredno pedalinu za mol, pripomaže im i djelatnik za to zadužen... a gospođa u ruci nosi Perisku.. Zakonom zaštićenu školjku i bez ikakvog grizodušja se udalje prema svom mjestu podalje na plaži.. Po hodu i koraku a i crtama lica rekao bih da su tuzemni gosti..
Ja stvarno ne zam, a vjerovatno oni nisu zakonom upoznati da je vađenje tih školjki zabranjeno...
Malo mi je bilo diskomotno se dizati sa terase...no da sam bio imalo bliže dao bi im do znanja šta iznose..
Naime samo uvala dalje nekih 100 m zračne linije ima veliku tablu upozorenja na više jezika da je ta školjka zaštićena...
Čudi me da ih nitko, pa ni momak koji je preuzeo pedalinu nije na to upozorio..
Poslijednjih se dana dosta o tome pisalo...
Malo pomalo i nebrigom sami ćemo devastirati svoj habitus.
Elementarno znanje bi svi trebali imati.
Update: Plemenita periska (Pinna nobilis) je strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj sukladno Zakonu o zaštiti prirode (Narodne novine, broj 80/19, 15/18, 14/19, 127/19) i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (Narodne novine, broj 144/13, 73/16), što uključuje zaštitu vrste i njenih staništa, te je zabranjeno namjerno hvatanje ili ubijanje, uznemiravanje, uništavanje, oštećivanje ili uklanjanje njihovih razvojnih oblika, oštećivanje ili uništavanje područja njihova razmnožavanja ili odmaranja, držanje, prijevoz, prodaja, razmjena te nuđenje na prodaju ili razmjenu živih ili mrtvih jedinki.

Post je objavljen 28.07.2024. u 17:57 sati.