KUHANJE JE IN
/STEVEBA/
Otvorimo li TV, gotovo uvijek, naći ćemo kanal o kuhanju.
Ako ne, postoji TV kanal “ 24 kitchen”, koji je prisutan 24 sata.
Emisije o kuhanju postale su izuzetno popularne. Volimo jesti i želimo i znati kako se priprema hrana.
Kuhanje je uvijek bilo važno u našim životima, a naše drage bakice natjecale su se kako napraviti što bolju
bazlamaču, zlevanku i drugo za svoju obitelj.
Profesionalni kuhari radili su taj zahtjevni i stresni posao, često u neadekvatnim uslovima, jer posao nije bio posebno cijenjen.
Vremenom, pristup kuhanju je promijenjen
Kuhanje dokazuje da je to posao koji zahtjeva kreativnost, a pojedini gotovi obroci su mala umjetnička djela.
Pojavom televizije, kuhanje postaje planetarno interesantno i dobiva brojne gledatelje. Programi sa raznim natjecanjima u kuhanju, dovedeni su do savršenstva, a radi se i o velikim materijalnim dobicima.
Na takvim programima pojavljuju se i najrazvikaniji chefovi današnjice.
Ima puno poznatih, nemoguće je sve nabrojiti, pa ću navesti samo neke, kao Jamie Oliver iz Engleske, poznat po knjizi “Goli Kuhar, Englez Gordon Ramsay. Oba imaju milijune pratitelja, ali i milijune na svojim računima.
Spomenuti ću i najpoznatijeg svjetskog kuhara
Amerikanca Anthony Bourdain, veliku TV zvijezdu,
gastroputopisca/bio i u Hrvatskoj/ šarmera i pomalo cinika. Učinio je samoubojstvo 2018.
Osim priprema vrhunske hrane, pisanja knjiga recepata, putovanja svijetom i učešća na raznim natjecanjima, oni su usavršili svoje TV nastupe i postali medijske zvijezde, kao poznati pjevači ili nogometaši.
I mi imamo svoje kuharske zvijezde. Ne mogu se svi ni pobrojiti.
Spomenut ću samo neke.
Među prvima, ako ne i prvi, bio je Stevo Karapandža. Svi smo žurili na njegovu emisiju
“Male tajne velikih kuhara”, koju je vodio s Oliverom Mlakarom i Ivom Serdarom
Navesti ću još šarmantnu Anu Ugarković s nepredvidivim receptima, koja se je iz Zagreba preselila u Istru, gdje ima svoj OPG.
Meni je, među brojnim, vrhunskim kuharima, bio
srcu prirastao Andrej Barbieri, brat kuhara i pisca Veljka Barbieri.
Dragi Andrej , nažalost prerano, napustio nas je u svojoj 50 toj godini.
A sad o američko/talijansko kuharskoj TV zvijezdi. Lidija Bastianich koja je malo i naša, jer je rođena u Puli kao Lidija Motika.
Obitelj je poslije drugog svjetskog rata, emigrirala u Italiju, a nakon toga u Ameriku. Sa suprugom Bastianich imala je niz restorana na prestižnim lokacijama.
Promovira talijansku kuhinju i vina. Prisutna na američkoj TV-u sa svojim receptima, da prste poližeš, ali nama to nije nepoznata kuhinja.
Dobitnica je nagrade” Daytime Emmy” za životno djelo.
Seriju sa njenom kuhinjom prikazuje HRT.
Post je objavljen 22.07.2024. u 15:47 sati.