Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Tom Lake

Sakrila sam se od vrućine u lijepi hlad i uživala u razgovoru pjesnikinje Monike Herceg i prevoditeljice Patricije Horvat o novome romanu Ann Patchett TOM LAKE ovoga ponedjeljka, 15. srpnja, u 20 sati u Rougemarin Parku!

Ann Patchett, američka je spisateljica i dobitnica nagrade PEN/Faulkner te nagrade Orange 2002. godine za svoj četvrti objavljeni roman "Bel Canto".
Rodila se u Los Angelesu, a sa šest se godina s obitelji preselila u Nashville, gdje je i danas živi te vodi knjižaru Parnassus Books. Uz nagrađeni "Bel Canto" objavila je i romane "The Patron Saint of Liars" (1992.), "Taft" (1994.), "The Magician's Assistant" (1997.), "Run" (2007.), "State of Wonder" (2011.), "Commonwealth" (2016.).
Njezin roman „Nizozemska kuća“ bio je u finalu Pulitzerove nagrade za književnost 2020. godine. „Tom Lake“ njezin je deveti roman.
Monika Herceg, rođena u Sisku, istaknuta je mlada pjesnikinja i dramatičarka poznata po svojemu feminističkom i aktivističkom doprinosu za koji je nagrađena nagradom Fierce Women.
Na književnoj se sceni pojavila izuzetnom pjesničkom zbirkom "Početne koordinate", nagrađenom Goranom za mlade pjesnike za najbolji neobjavljeni debitantski rukopis 2017. godine. Za svoju je poeziju, drame i prozu u nekoliko godina osvojila više od petnaest književnih nagrada te stekla titulu “književne senzacije”. Status je nedavno potvrdila osvojivši međunarodnu nagradu Europski pjesnik slobode (Europejski Poeta Wolności), kao najmlađa dobitnica u povijesti te nagrade.
Patricija Horvat, rođena u Osijeku, završila je studij engleskog i njemačkog jezika i književnosti. Posljednjih dvadesetak godina bavi se pisanim i usmenim prevođenjem kao samostalnom djelatnošću. Od 2005. članica je Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Dosad je prevela više od pedeset književnih djela s engleskog odnosno njemačkog na hrvatski jezik.
Tijekom posljednjih petnaestak godina u različitim je programima publici predstavila više stotina hrvatskih te niz stranih autor(ic)a i književnih djela.
Od 2023. umjetnička je direktorica splitskog festivala pričanja priča Pričigin.
Roman "Tom Lake" je pun emocija. Radi se o uvijek aktualnom odnosu majke i kceri. Još mi je draže što se radi o suvremenosti. O vremenu pandemije.
Proljece, 2020. Kceri glavne junakinje Lare vracaju se na obiteljsko imanje, veliki vocnjak trešanja u sjevernom Michiganu. Dok beru trešnje, mole majku da im pripovijeda o Peteru Drakeu, slavnom glumcu s kojim je dijelila pozornicu u kazališnoj trupi po imenu Tom Lake....("Mostovi okruga Madison").

Dok je Monika objašnjavala odrastanje prije i danas, te odnos majke i kcerki, prisjecam se fa sam upoznala maminu prvu veliku ljubav, Zdena Kralovskeho.....Pa vrlo kasno doznala da moj djed broj dva nije moj pravi djed, pa sam doznala porijeklo i sudbinu moga pravoga djeda.....Zanimljivo....Svašta čovjek asocira, slušajuci o divnoj knjizi....

Evo što Zdeno Kralovsky izradjuje. Ovo je izradio za mene, uz divan nakit - sada ne znam gdje sam ga sakrila sama od sebe:))):

20240716-011212

20240715-200722


20240715-201124-4




Monika Herceg i Patricija Horvat....

20240715-211758-3

A kad je Rugemarin u pitanju, treba nešto i pojesti....Prefini burger....Zagrizla taman....:))))

Kad pročitam knjigu, biti ce detaljni post. Intrigura, jako. Preporuka za čitanje! Bravo Profil!!!

20240716-015431-2



Vec naslovnica, prepuna maslačaka, mami na čitanje...Teme važne i lijepe. Radi se o ljubavi.


Ljub!

Post je objavljen 16.07.2024. u 00:32 sati.