Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ap-placenici

Marketing

Dan 866.

Rusi su nastavili prekogranične upade na Harkovskom području s otvaranjem novih pravaca napredovanja. Novost je i takva prekogranična operacija izvidničko-diverzantskih grupa na području Sumija koja je rezultirala sa zauzimanjem dva sela. Uz to nastavljeni su dalekometni udari s Iskanderima po aerodromima i instalacijama UAF-a. U jednom od njih prikazano je uništenje dva lansera PZO sustava Patriot i radara Girafe kod Odese. Za to vrijeme kopnene snage oslobodile su naselje Sokol, nastavili napredak kroz Toretsk i prema Očertinu, te borbeno ušle u Peščanoj prema Kupjansku u Harkovskoj regiji. Nakon dulje pauze jutros je izvršen napad s 40-ak raketa ispaljenih sa četiri Tu-95, tri MiG-31K, par plovila i kopnenih lansera. Ciljevi su aerodromi Kijev i Dnjepropetrovsk uz druge strateške instalacije.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/103178

Na političkom planu izbore gubi i dosadašnji UK premijer Rishi Sunak, ali bilo je iluzorno od novog premijera iz redova laburista očekivati znatne promjene na vanjskopolitičkom planu. Bar dok ne dođe do promjene na čelu SAD-a. S početkom Mađarskog preuzimanja presjedanja EU-om premijer Orban odlazi u Kijev, a zatim u Moskvu s očitim ciljem posredovanja u cilju početka nekakvih mirovnih pregovora i okončanja tog sukoba koji je do sada odnio preko pola milijuna života samo s Ukrajinske strane. Od čega su se odmah medijski ogradili EU dužnosnici tipa Borel i von der Leyen, koji su spremni za borbu protiv Rusije do posljednjeg Ukrajinca. Jer njima na temelju do sad isplaćenih novčanih kredita u biti trebaju samo Ukrajinski resursi. Koje će dobiti zajedno s ostacima te države na temelju povrata tih kredita isplaćenih Kijevu za financiranje tog unaprijed izgubljenog tata. Unatoč tome Orban je svoju mirovnu inicijativu nastavio danas s posjetom Pekingu.

Placenici
Slika: Mate Acalinović

Na osobnom planu izvršili smo pomorski desant na Vis u sklopu obilježavanja 80-godišnjice pogibije prvog Američkog pilota na tom otoku. Poručnik John Kim sletio je 12. travnja 1944. na Vis s oštećenim lovcem P-38 Lightning. Britanci su mu nakon toga zakrpali avion i natočili gorivo. Prilikom polijetanja otkazuje mu motor i ruši se na skupinu partizana 1. dalmatinske brigade NOVH pri čemu gine njih 11, dok ih je još dvadesetak ranjeno. Iz gorućeg aviona ga je uz pomoć partizana izvukao desetnik RAF-a, ali teško opečeni 2nd Lt Kim umire u Engleskoj poljskoj bolnici dva dana kasnije. Povodom tog tragičnog događaja 5. srpnja je otkrivena spomen ploča na mjestu njihove pogibije u nazočnosti zapovjednika HRZ general bojnika Michaela Križaneca i US vojnog izaslanika brigadira Scotta McLearna. Simbolično na Vis su doletjeli s najnovijim HRZ-ovim helikopterom Američke proizvodnje UH-60M Blackhawk br. 232. Dok se WW3 nastavlja...

Placenici
Slika: Mate Acalinović


Post je objavljen 08.07.2024. u 15:00 sati.