U subotu je bila u grobničkom mjestu Dražice velika fešta, bio je Festival palente kompirice i sira uz sajam, glazbu i zabavu. Palenta kompirica je othranila mnoge na Grobniščini i mora se tome i ovako dati počast. Obično se koristi uz gulaš, slane ribe, sir i razne maneštre, obično jota, tj. kapuz i fažol. Radi se od kukuruzne múke (brašna) i krumpira uz dodatak putra i morske soli. I pok. domar planin. doma Hahlić (1100 m.) na planini Obruč je često radio odličnu i kompiricu i jotu.
Ova kompirica se kuhala u velikoj pinjati i uz pomoć dizalice je istresena na veliki drveni pladanj.
Plakat koji poziva na kompiricu u Dražice.
Palenta kompirica se pokriva da malo počine i zadrži toplinu.
Na trgu je i skulptura grobničke mlikarice.
Grobnička nošnja.
Velika je gužva bila.
Dijele se porcije kompirice sa fetama grobničkog sira. Porcije su bile dosta velike i imao sam još i za poslije (dobro je ponesti posudu)..
Fotke za povećati, možda se netko prepozna.
Križaljkica talijanka 9x7 sa dva pojma bez opisa (pet crnih polja).
Vodoravno:
1. Muško ime (glumac Mešin). // Stih. 2. Vrst sitnije plave ribe. // Inicijali st. hrv. književnika rođenog 1850. g. u Brseču. 3. ?
4. Otkidak, rbina. // Muško ime (st. češki atletičar Zatopek). 5. U slikarstvu nijanse boje ljudske puti od ružičaste do crvene (mn).
6. Rim. br. 149. // Općinsko mjesto u sr. Istri. 7. Stara mjera za obujam, vjedro. // Biljka iz porodice štitarki (Ammi visnaga).
Okomito:
1. Mala varnica. 2. ? 3. Glag. pridjev, udaljeno, pomaknuto dalje. 4. Skr. razgovorni naziv za reprezentaciju, npr, nogometnu. // Volt.
5. Simbol za kem element atom. broja 3. // Izbočina kopna u more, punta, arta, rât. &. Reducirani vinski mošt, koristi se i za prošek.
7. Energija. // Posjed, nekretnina. 8. Glazbena izvedba. ). 9. Stepenica u primorju.
Prigodne premetaljke
CAR DIŽE
MICA PIRKO
NOSI BRK ČIGRI
-------- Ovako je napisal Nikola Kolja Vrančić na grobničkom zajiku:
-Prava grobnička palenta kompirica po starinski se parićuje va gizanoj pinjati drito na ognju ( na trinogu va ognjišću ili na šparhetu na drva).
Najprvo ostržeš kompir, dobro ga opereš, narižeš na kocke i streseš va pinjatu. Naliješ vode da pokrije kompir, pa pokriješ z pokrovon i staviš na oganj. Sako tuliko pobereš pinu ka se stori. Kad je kompir kuhan dobro ga stareš z palentaron, dodaš maslo ili putar i posoliš. Obavezno smanjiš oganj, ili makneš pinjatu na stranu, pa pomalo dodavaš muku uz stalno mišanje.
Triba dobro pazit da se ne delaju grudice...
(Fotka palente je preuzeta sa stranica organizatora.)
-Kuliko god je tebi bilo teško gnjocat i vrtet ju, tako j’ bilo i njoj, pa ju pusti malo da počine.
Kako se nebi preveć ohladila, kad stori prvu koricu pokrij ju z čistin tavijolon. (N.K.V.)
Post je objavljen 02.07.2024. u 13:13 sati.